Nuffnang Ads

Thursday, March 31, 2011

10 Situasi Jiwa Kacau



Apa tanda seseorang mengalami Jiwa Kacau (JK)? Oasis pun tak pasti sama ada sedang mengalaminya atau tidak. Mula perasan bila ada kawan yang post pada wall Facebook oasis yang berbunyi "Kau kena simptom JK ni" Mungkin betul atau mungkin tidak. Mungkin sebab sakit rindu yang belum kebah. Tapi dalam masa 2-3 hari ni, ramai teman sekeliling yang perasan. Situasi dibawah terjadi mungkin bukti menunjukkan jiwa oasis tengah kacau.

Situasi 1 di Pejabat

Isma: En. wadi nak pergi mana? Awalnya balik, baru pukul 4.
Oasis: Saya nak turun lunch. Terlupa dah pukul 4 petang.
Isma: Eh, biar betul...


Situasi 2 di Pantry Pejabat

Aziz: Dari tadi asyik pandang mee goreng tu. Nampak cam En Wadi tak selera jer ni.
Oasis: Hurmmm..tu lah. simpan lah dulu, nanti saya makan.


Situasi 3 di Cafe

Makcik: Tak ade duit kecik ke dik?  20 sen je gula-gula tu, tak kan nak bagi RM50
Oasis: Ye ker...Saya ingatkan saya bagi duit 50 sen tadi.


Situasi 4 di Dalam Kereta

Hairu: Ko ada masalah ke geng? Senyap je nih?
Oasis: Masalah apa? tak de lah. Biase jer.
Hairu: Habis dari tadi lagi sunyi.. Ko drive dekat setengah jam, radio or CD haram nak pasang.
Oasis: Owhh...sorry tak perasan


Situasi 5 di dalam Bilik Pejabat

Din : Kenapa ni Di, termenung kat tingkap dari tadi. Ada masalah ke?
Oasis: Ishh...tak ade apalah. Saja tengok2 kat luar ni.


Situasi 6 di Rumah

Sepul: Angau dah housemate aku nih. Pergilah ambik cuti jumpa dia.
Oasis: Haishh...ke situ plak.


Situasi 7 di Gerai Burger

Oasis: Burger daging special 1 dik
Penjual burger: Ok. Burger apa tadi bang? erkkk...bang...abang...
Kawan Penjual burger: Bang...burger apa bang. Kitaorang tak dengar tadi. Abang....ABANG!
Penjual burger & kawannya: Nak burger APA?!!! Abang tu...burger apa ni?
Oasis: Erkk??? Ye ye...apa-apa pun boleh.


Situasi 8 di Apartment

Oasis: Pak cik, malam tadi siapa yang bertugas?
Pak Guard: Huzeer dik, budak bangla tu. Kenapa?
Oasis: Kereta saya hilanglah. Myvi warna putih. Pak cik ada nampak?
Pak Guard: Laaa...bukan adik parking kat situ ke? Hah tu keretanya...kan...?
Oasis: Ha a...lupa. Sorry pak cik.


Situasi 9 di Public Lecture

Nazri : Saya nampak awak lain macam 2-3 menjak ni.
Oasis: Kenapa plak?
Nazri: Semalam tak pakai tie. Biase tak pernah tak pakai. Hari ni tak pakai baju batik plak.
Oasis: Ye ke? Saya pun lupa hari ni hari khamis.
***

Situasi 10 di Dalam Lif

Juruteknik: Encik nak pergi tingkat berapa?
Oasis: Saya? Erk...tingkat 7.
Juruteknik: Boleh saya tolong tekankan. Lif ni dah turun naik 3 kali dah. Tapi Encik masih tak keluar-keluar
Oasis: Yup..saya lupa nak tekan tadi

Itu baru 10 yang situasi yang sempat oasis ingat dan tulis di entry ni. Ada banyak lagi peristiwa yang haru biru terjadi tapi takut pula semua reader termuntah nak baca. Oasis dah tak tahan hidup macam ni, rasa macam nak mati. I need somebody to give me a hug. Huhuhu

51 comments:

d_tieah said...

Aiyooo bang.. Asal ni..? Ce citer ce citer.. Kalau part tak pasang lagu dalam kete tu memang betul2 dah JK lah bang.. Sungguh! Asal start enjin keta kite memang akan pasang radio ke ape ke utk halwa telinga.. Dalam lif pun sama.. Tak keluar2 plak dah.. Huhuhu.. Maybe betul cakap kawan abang tu.. Abang kena cuti jumpa si dia.. Ngee :) Kalau dah makan pun tak selera.. Asyik menung mee je..

Entry Terbaru : Perkara Yang Tak Perlu Ada Dalam AF9

d'nuraini said...

sya sokong ngn sahabat kita diatas tue...

Oasis said...

d_tieah:
Trima kasih sudi komen panjang lebar kat sini. Entah la, susah nak cakap. sama ada rindu, jiwa kacau atau sebab lain. banyak rutin harian yang biasa kita buat dh jadi benda lain...semua tak sempurna. Adeh. harap2 semua ni berakhir dalam minggu ni jugak.

Oasis said...

d'nuraini:
Eh...aini ngan d_tieah ni bersubahat ye. Hehe

ratusiput said...

ni mmg dh berat n parah ni.ble mengundang bahaya jugak.mmg kena jumpa la jugak kan utk menyembuhkan penyakit JK ni...take care ye oasis...

d'nuraini said...

lebih kurang la...hehehe.. :)
jngn marah na...

Oasis said...

ratusiput:
Hurmmm...ada kenal mana-mana bomoh tak? mana Tahu dapat merawat penyakit nih.

Oasis said...

Aini:
Hehehe...tak marah pun.

zOuL.MzMn said...

siapakah si dia itu??

Oasis said...

Zoul:
Hurmmm..siapa ye? Ramai yang tertanya2. Ada tu plak sudah gaharu cendana pula...

Raji berkata said...

uish pasal kes rindu arituh ker?
sian2 pergi je lah kawen duit dh ckup kan? ;P xperlu lgi rindu2 pasnih

ieda said...

alor2..sungguh2 jiwa kacoo nieee...mcm mana nak bantu erkk ...

kalau x kawin layie .. akak dah hugss dah ..ekkekekeke ( ngosekkkkk )

NICK IRFAN said...

giler bahaya penyakit ko ni wadi.. aku rasa baik ko kwin je dgn "dia" hbis cte xde la ko terindu-rindu

ADfeez said...

ermm.. btul2 jiwa kacau nie... syoknya kalo ada org sentiasa terpikirkan diri kita nie.. heheh ;)

♕ Mr.IX ♂ said...

parah2....just cuba untuk mengeluarkan suara la...nyanyi ke, wat vlog ke, bercakap ngn org ker...bercakap ngn haiwan, pokok ker...hehe

TK said...

Ni angau namanya hehe. Kesian wadi. Stay cool okay. Tu blum lagi putus cinta..hati2 bila bwak kereta..lampu merah berenti..buatnya tak nmpak lampu merah hijau..bahaya tu

Oasis said...

Raji:
Kawen? Belum sampai ke tahap tu lah Mr. Raji.Bila dah kawenxde rindu tak best plak kan.

Oasis said...

ieda:
Hahaha..akak...akak..
boleh je nk pelok pun. Tak salah sorang kakak memeluk adik dia kan..hehe

Thanks akak..

Oasis said...

Nick:
Penyakit ke? Kalau ini dinmakan penyakit alhamdulillah la sebab confirm ada ubatnya kan.

Oasis said...

ADfeez:
Syok ae? Tapi rasa brsalah pun ada nanti. Sian buat dia terindu-rindukan kita. Seksa tau.

Oasis said...

Mr. Ix;
Memang nak try buat semua tu cuma mood belum ada lagi. tgk lah, this week nak try gak atasi walau cam ne skalipun. Thanks k untuk nasihat tu

Oasis said...

TK:
Ye ke? hehe. Tapi mmg dah lebih sekali kena hon ngan keta belakang. Sebab lampu dah hijau tapi kereta tak gerak-gerak pun. Mana tak marah keta blkg tu.

aleen aiden said...

hu3,yg bagi 50hegget ingat bagi 50sen 2 memang xley blah.mujur ingat nak ambik baki kan.hu3
jaga diri ye..

afiqazizan said...

tgh jiwa kacau la kau ni bro..pegi la jumpe si dia tu bro..utk melepaskan rasa rindu kau tu bro..haha.

fyna said...

uuiksss..parah nih...awat sampai mcm tue skali....
;)

Oasis said...

aleen:
nasib baik mak cik tu bgtau kan...kalau tak...mahal betul harga gula2 tu

Oasis said...

afiqazizan:
Ramai yg suggest cam tu...tapi.......

nabilah_2908 said...

alahai....kronik sngt nih...

tul la kata kawan tu..kalau dah rindu sngt..pergi la jumpa..

kalau dilayan sngt perasaan jiwa kacau ni...bahaya tau...sbb dah mula tk fokus... :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
JOM UJI MINDA

NM02 said...

situasi ke 3 tak leh blah... demmmm!!! hehehe

Oasis said...

nabilah:
skrg ni nak bertahan je dulu. Kalau gi jumpa...nanti rindu balik. So, biarlah masa je menentukan. Tq nabilah...

Oasis said...

NM02:
Yup...tak sedar...Betul2 kompius time tu.

Zue AnnaLeeya said...

salam kenal oasis...

klu dah gitu gaya, mmg sahla oasis nih tgh jiwa kacau... smp lif dah 3 kali turun naik pon, oasis tak kuar2... mmg kes haru nih... hehehe... akak hrp cepat2la setel ape yg jadik kacau tuh yer...

Oasis said...

ZueAnnaLeeya:
salam kenal kak. Terima kasih sudi singgah d sini. dapat jugak merawat rindu di hati. Hehe

Saya pun harap2 macam tu lah, cepat settle mslh ni.

marina anakcikbob said...

mak aiiii... cenggitu skali ha penangan rindu kat aku. hahahaha.. nyway, take care beb, benda2 camtu leh rosakkan jiwa, kemalangan, etc..

YULL said...

wah..mula la terkenang zaman bercinta bila baca entry oasis nih...hehe.. xpe..layan je JK tuh asalkan x memudaratkan. Hati2 bila melayan JK yer :)

mzhany said...

wadi...

kenapa nih????

haru benor nih...siap cakap kete hilang dgn nada tak de ape2 lak tuh...adoiii....

knape ni wadi???

Anati Soki said...

hehehe.. ni dah kira keja tahap harcore.. sbb tuh jadik cmni.. hehehe.. pendpat anat kan.. pe kata... kamu take a break.. g bcuti.. bcuti itu best!!

Oasis said...

Marinaanakcikbob:
Terima kasih..harap2 tak de sampai ke tahap tu. Kesian nanti.

Oasis said...

YULL:
Yull pernah mengalaminya yer? Syok ke seksa? Rasa terrible kan. Adoi, mmg teruk. Tak terlayan dibuatnya.

Oasis said...

Hany:
Entah la Hany..dulu hany pun pernah rasa gak kan cam ni. Masa bercinta dulu2 ke...mesti ada kan..

Nasib baek tak gi buat report police pasal kete tu. Tp ms tu pun mls nk pk sgt. Biaq pi je lah.

Oasis said...

Anat:
Jiwa kacau ni adalah disebabkan RINDU. Huhu

YOUsoF said...

Oasis : oi ko kenapa ni?

Aku : rasenye aku penah lalui situasi no 1 tu kot.. ;D

Oasis said...

Yousof:
ok je bro...cuma take time je. Nanti ok la ni. Sekejap je ni kut.

Awan Biru said...

Parahnya kekacauan jiwa saudara. Apa-apa pun, jangan sampai membahayakan diri saudara dan juga orang lain. Berfikir secara waras sebab fikiran kita mengawal setiap tindakan kita.

Oasis said...

Awan:
Sukar berfikir dengan waras kalau hati disakiti

Wendy Linden said...

hehehe.. ni dah kira keja tahap harcore.. sbb tuh jadik cmni.. hehehe.. pendpat anat kan.. pe kata... kamu take a break.. g bcuti.. bcuti itu best!!

Anonymous said...

Ηi colleagues, its greаt piece of writіng
about teachіngand entirеly defined, keeρ it up all the time.


Feel frеe to visit my blog: skin lightening home remedies

ninest123 said...

ninest123 16.01
nike free, air max, louboutin, longchamp, air max, sac burberry, nike roshe run pas cher, michael kors uk, nike roshe, coach purses, replica handbags, longchamp, north face, abercrombie and fitch, vanessa bruno, sac guess, ralph lauren, true religion outlet, nike air max, north face, true religion jeans, air jordan, mulberry, air max pas cher, oakley pas cher, vans pas cher, nike trainers, new balance pas cher, michael kors, nike air force, nike tn, ray ban pas cher, sac longchamp pas cher, nike blazer, michael kors pas cher, timberland, nike huaraches, hollister, hogan outlet, polo ralph lauren, polo lacoste, coach outlet store online, ray ban sunglasses, sac hermes, hollister, lululemon outlet online, nike free pas cher, true religion jeans, true religion outlet, converse pas cher, michael kors outlet

ninest123 said...

oakley sunglasses cheap, burberry outlet, nike shoes, oakley sunglasses, prada handbags, air max, ugg outlet, louboutin, tiffany and co, ray ban sunglasses, longchamp outlet, replica watches, tiffany and co, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton handbags, polo ralph lauren outlet, louis vuitton outlet stores, michael kors outlet, ugg boots clearance, ray ban sunglasses, michael kors outlet, uggs outlet, louboutin shoes, christian louboutin, air max, oakley sunglasses, gucci outlet, polo ralph lauren, michael kors outlet online sale, tory burch outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, cheap uggs, prada outlet, nike free, longchamp handbags, michael kors outlet, rolex watches, chanel handbags, uggs, ray ban sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, jordan shoes, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp handbags, cheap oakley sunglasses

ninest123 said...

air max, iphone 6 plus cases, asics running shoes, ipad cases, vans, lululemon outlet, jimmy choo outlet, herve leger, beats by dre, insanity workout, north face outlet, oakley, instyler, air max, s6 case, ray ban, birkin bag, timberland boots, valentino shoes, soccer shoes, vans shoes, giuseppe zanotti, bottega veneta, nfl jerseys, north face jackets, baseball bats, wedding dresses, soccer jerseys, reebok outlet, ralph lauren, gucci, iphone 6s cases, mcm handbags, abercrombie, chi flat iron, iphone 5s cases, babyliss pro, mac cosmetics, celine handbags, hollister clothing store, converse, p90x, mont blanc, nike roshe run, new balance shoes, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, iphone cases, ferragamo shoes, iphone 6 cases, louboutin, ghd

ninest123 said...

supra shoes, moncler, barbour, ugg, sac louis vuitton, moncler, converse shoes, canada goose, swarovski, wedding dresses, toms shoes, juicy couture, pandora charms, marc jacobs, juicy couture outlet, canada goose, louis vuitton uk, louis vuitton, thomas sabo, canada goose, karen millen, moncler, ugg boots, ugg, moncler, ugg pas cher, ugg, canada goose jackets, louis vuitton, pandora charms, barbour, moncler, sac louis vuitton, coach outlet store online, canada goose outlet, moncler, swarovski crystal, hollister, montre homme, sac lancel, moncler outlet, canada goose uk, rolex watches, moncler, pandora jewelry, doke gabbana, links of london, canada goose, pandora jewelry, canada goose
ninest123 16.01