Nuffnang Ads

Monday, March 28, 2011

Kalau Rindu Apa Ubatnya???

Bila terasa rindu, apa sahaja yang dibuat semua tak kena? Betul tak? Nak mandi rasa macam sia-sia sebab confirm tak basah. Nak tidur asyik teringatkan kenangan bersama. Nak update blog pun tak tahu nak tulis pasal apa. Oasis percaya semua readers and blogger pernah rasa rindu kan. Tak kiralah pada siapa. Family, kawan-kawan, suami/isteri, kekasih atau mungkin tunang. Rindu bila berjauhan tak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Bila rindu apa yang harus kita lakukan? Ada cara untuk mengubat rindu? Sempena ada 5 jari pada setiap tangan kanan atau kiri, oasis nak kongsi apa yang boleh kita lakukan bagi mengubat kerinduan.


Hubungi orang yang dirindui
Tak dinafikan mendengar suara si dia sudah cukup menggembirakan kita. Secara tak langsung kita akan senyum atau menangis bergantung pada tahap berapa kerinduan kita. Selain calling, kita juga boleh SMS, email, BBM, video call atau berutus surat.


Melihat foto-foto si dia
Kalau rindu, tataplah gambar si dia. Perhatikan betul-betul apa yang membuatkan kita tertarik dengannya. Zaman sekarang macam-macam cara kita boleh lihat gambar si dia selain dalam album gambar. Dalam handphone, face book, blogspot atau laman social yang lain.


Kunjungi tempat yang pernah dilewati bersama
Pergilah ke tempat yang biasa kita kunjungi ketika bersama dulu. Ia betul-betul membangkitkan kenangan. Gambarkan dia ada bersama kita. Biarlah orang sekeliling nak cakap kita gila. Ada oasis kisah?


Memeluk pakaian si dia
Tahu tak bau pakaian yang telah dipakai boleh mengubat kerinduan? Masa kecil-kecil dulu setiap kali mak pergi berkursus, oasis selalu masuk bilik mak, cari baju mak yang belum dicuci untuk dicium dan dibawa ke tempat tidur.


Lakukan persediaan untuk dia
Bila terlalu kemaruk dengan rindu, banyak aktiviti harian tak dapat dilakukan dengan sempurna. Sebab kita hilang focus. Masak pun tak cukup gula, sapu lantai tak cukup licin, buat assignment tak cukup muka surat dan sebagainya. Jadi apa kata setkan di fikiran semua aktiviti yang kita lakukan itu semata-mata untuk si dia, orang yang kita rindui. Anggap sahaja kita sedang melakukan persediaan untuk menyambut dia pulang. Mungkin dengan cara ini kita akan jadi lebih bersemangat.

Rasanya 5 tips di atas cukup untuk mengubati kerinduan. Oasis pun dah lakukannya…tapi kan…..semua tu tidak mengurangkan kerinduan tapi menambahkan lagi kerinduan. Waaa…dah penat oasis meraung. Kali ni oasis benar2 nak minta bantuan kalian semua, bagilah sebarang petua untuk hilangkan rasa homesick ni. Oasis merayu sangat-sangat…..


p/s: perasan tak entry kali ni oasis tak biasakan diri dengan panggilan ‘aku’. Sebab oasis sangat lemah…menderita sakit rindu.

64 comments:

Oasis said...

arghhh...rindu tahap giler!

d'nuraini said...

adusss...rindu saya pun bleh buat sy menangis seharian tau...tp si dia mungkin tx tahu...

mr.syazwan said...

rindu amat meyeksakan

tpi bak kata org

semakin rindu semakin asyik!
=_=

nabilah_2908 said...

ala...ala...tersiksanya dia....

kalau dah buat semuanya..tp rindu itu masih belum hilang..bnyk2kn bersabar...cuba fokus pada bnda lain... :)

yupp..rindi itu mmg menyakitkan..lagi2 kalau kita rindu pada org yg dah tiada... :(

jom ke APA KATA HATI pulak ;
GELARAN

♕ Mr.IX ♂ said...

bila rindu tahap giler bila fikiran kita kosong dan suasana sunyi...utk hilang rindu... buat2 bizi la..haha

p/s: autopublish tu utk post yg kita plan publish untuk masa akan datang... klu ada byk idea, wat la entry byk2 biar auto publish...

kdg2 autopublish ni problem gak..so, kena check gak la klu dia x autopublish.

rATu kEBaYA said...

akak kalau rindu dgn en. suami.. macam cacing kepanasan.. tu yg bil melambung sebab ber3G

mzhany said...

wadi, rasanya dah betol2 kerinduan nih...huhuhu sejak 2 menjak ni asyik romantika je nih...hurmmmm

Oasis said...

d'nuraini:
Aduh...itu lah rindu paling menyiksakan. hanya kita yang menanggung derita..sabar ye cik aini.

Oasis said...

mr. syazwan:
hahaha. Macam lagu Amelina pulak kan.
Tapi memang menyeksakan kalau kena penyakit rindu ni.

Oasis said...

nabilah:
Yup...nak try cari sometging yang baru..yang boleh ubat kerinduan. Nak cari kawan2 yang lama tak jumpa.Huhuhu

Oasis said...

Mr. Ix:
Wahh..terharu ngan Mr Ix ni sampai sanggup reply pertanyaan saya di sini. Thanks banyak2. Buat susah-susah saje.

Oasis said...

Ratu Kebaya
Rindu ngan suami lagi parah kan. tapi orang yang bercinta jarak jau tu lagilah tak keruan dibuatnya. Aduh...dunia..dunia

Oasis said...

mzhany:
Betul tu hany...betul2 rindu nih, tak main-main. Hwaaaaaa......!!!!

ratusiput said...

rindu plg dahsyat kalau time tgh bercinta.mmg susah nk cr penawar.apa lg kalau jarak jauh ke yg mmg takde method lain utk jumpa2.waaahhh...ianya sgt menyakitkan....

Encik Suami said...

kalau hatiku sedang rindu
pada siapaku mengadu
kerna hatiku bertanya selalu
berlinanglah air mataku

akan ku cari
walau kemana
diri aku berkelana
kehujung dunia engkau ku cari

rindu...mengapa rindu hatiku
tiada tertahan
kau biarkan aku seorang..

Bersabarlah ye.Kuatkan semangat anda.

jemput terjah * Sedey..tinggalkan isteri & anak2 *

Oasis said...

ratu siput:
Betul tu...tak tahu siapalah yang sanggup berjauhan dengan orang tersayang kan. Patutlah cerita dulu2 kalau pasangannya nak naik keretapi, bukan main lagi menangis. Sekarang baruku tahu.

makdara TERdiva said...

bila rindu kusebut namanya selalu..eh!

rindu2 ni dah jadi asam garam dan rutin hidup ahkak! sengsara oh! tsk!

Oasis said...

Encik Suami:
Trima kasih kerana menyanyikan lagu tersebut versi penuh. Terharu dibuatnya.
Juga terima kasih di atas pesanan dan dorongan tu..huhu

Encik Suami said...

saya dh reply balik komen anda di entri sedey tinggalkan isteri n anak2.ada pertanyaan disitu.
terjah semula entri tersebut ya.

bunga said...

hehehe..rindu2..biasa rindu bunga guna cara pertama..tepon..yahhh..heheheh

Oasis said...

En Suami;
ada pertanyaan? ok sekejap yer

Oasis said...

Bunga:
ye..hari2 telepon pun...masih rindu. Lagi rindu ada lah.

adol ihsan said...

Salam :

Terima kasih, tips ni agak menarik utk saya gunakan nnti..

Hehe ..

:)

Raji berkata said...

haaa ada rindu kat sape2 yer nih?
hohoho ;P

ardinihumaira said...

dni sms tetiap hari :)

Oasis said...

Adol:
Sila la...tp tak tau la berkesan ke tidak. Harap2 dapat membantu,

Oasis said...

Raji:
Agak2 nye saudara raji pun kenal kut siapa yg dirindu tu. Hehe

IMANSHAH said...

rindu sapa tu..huhu meh le jumpa..kahkah

Oasis said...

Ardinihumaira:
Yup..untung klu itu sudah memadai.

Oasis said...

Imanshah:
Nak jumpa sape? Huhu

Shamsuddin Amin said...

rindu sape ni...???
ak klo rindu
tgok je pic die lame2... hehe

afiqazizan said...

biasanya aku kol orang yang aku rindui tu bro..haha..by the way..nice entry bro.

ADfeez said...

hehehe oasis da bg 5 tips utk hilangkan rasa rindu... oasis buat x???? knp still rindu tahap giler lg? :P

TK said...

U rindu kat sape?..homesick ke? Rindu kat kampung ke? Kalau rindu kampung, kena ballik kampung le..
Kalau rindu aweks kenala jumpa dia.:)

Oasis said...

Mak Dara Terdiva:
Dah jadi rutin harian? Wah parah la kalau cam tu. Cam ne nak bwat keje tu?

Oasis said...

Shamsudin Amin:
Rindu pada orang yang dirindui la. Dah puas tgk gambar dia lama2. Siap lukis lagi.

Oasis said...

Afiqazizan:
Hari hari dah call. Thanks bro puji entry yang ikhlas dr oasis ni. Hehe

Oasis said...

Adfeez:
Oasis dah buat semua tu. Tapi still tak blh gak. Thats why la nak mintak bantuan kawan2 semua. Hehe

Oasis said...

TK:
Rindu kt orang. Dah jumpa tapi dia duk jauh. Huhu

fyna said...

huhuhu...jiwang..

Oasis said...

fyna:
awak pun sama kn...cuma tak nak ngaku je kan..saya tahu...hehehe

ADfeez said...

bertuahnya orang yg dirindu tu....
bisiklah kt tinge nie.. nk tau gak sapa :P

Oasis said...

ADfeez:
Meh sini nak bisik...

sok sek...sok..sek...
Dapat tak?

ADfeez said...

x dengar lah.... dkt skit.... ckp kuat skit...:P

My MiRa said...

rindu tu sakit...
tak suke kalau rindu2..
heheh
rindu pada family paling menyakitkan dalam hidup

ieda said...

setuju semua .. mcm kena jeee .. manis sgt2 cara adik nie .. leh amalkan .. tapi x tahan lah berjauhan sbb x tahn rinduu .. mcm mana pulak kalau rindu disebelah pihak jewww huhuh

adwafarahin said...

rindu giler kat family!!!

NM02 said...

saya kalu dah terlalu rindu, saya terkam je... hahahaha....

Oasis said...

ADfeez:
Lor... Dh kuat da ckp td. Jelas lagi. Haissh

Oasis said...

Mymira:
Kan best kalau kita blh dpt ubat rindu di farmasi atau kedai ubat berdekatan..

Oasis said...

Ieda:
Rs sgt teruk kan kalau sakit rindu ni. Sama ada dia rindukan kita seperti kita rindukan dia tau tak...perasaan rindu tu ttp sama. Ttp menyebabkan jiwa kacau.

Oasis said...

Adwafarahin:
Dah namanya rindu..

Oasis said...

NM0:
Wahhh..bestnye dpt terkam. Klu duk jauh cam ne nk terkam?

NICK IRFAN said...

ko rindu sapa ni? gf ko ke? hehehe

Oasis said...

Nick:
yup Nick. Memang rindu. Tapi tak kan la nk bgtau kat sini. hehe

Awan Biru said...

Rindu dengan masa kecik-kecik dulu. Ubat rindu Awan adalah dengan memakan coklat, meminum coklat dan menghidu coklat.

Oasis said...

Awan:
Awan suka coklat ye. Ada pakar mengatakan coklat blh menenangkan fikiran.

Anonymous said...

la ehh... gi je ler jumpa org yg di rindu tu... apa yg susahnya pun....

Anonymous said...

rindu mmg seksa la.. bf sy pon dok jauh gile.. jmpe pon 2 bulan skali je.. tp tiap2 hari ktorg sms.. klau call tu mmg sy nangis la sbb rindu dgr suare dye... my advice.. tabahkan la hati.. ade jodoh x kemane kan... :)

Anonymous said...

Saya suka tips yang terakhir. Biasanya rindu itu akan sangat-sangat terasa bila saya memandu. Dulu-dulu masa awal perkenalan saya pandu kereta beratus kilometer untuk bawa dia berjalan-jalan. Sampai satu ketika saya sgt penat & dia pula pandu kereta saya tu. Sekarang dia dah jauh tapi mana saya pergi, saya ingat dia. Hati kami selalu dekat :) Bila sampai je destinasi mesti text him - wajib dilakukan.

eetiey said...

mcm xboleh nk buat je tips2 tu .. coz orang yg sy rindu tu xtw yg sy rindu kt dye .. adushh

eetiey said...

mcm xblh buat je tips2 tu .. coz orang yg sy rindu tu x tw yg sy rindu kt dye .. adusshhh~

Anonymous said...

Rindu pade si dia. harap si dia jage dri baek2. rindu yg tramat.

Anonymous said...

Semua tips fah buat tapi makin rindu kan oasis.....
Parah giler rasa mcm nak jerit kuat kuat jer.....
Rindu lagi sakit dari kene pukul....