Nuffnang Ads

Wednesday, March 23, 2011

Blog review : 7 Blog Yang Bertuah


Ada setengah orang suka bila blog mereka di review. Ada pula yang segan dan tersipu malu. Walau apa pun reaksi mereka, aku still nak review 7 blog ni sempena meraikan kejayaan 7 hari  tanpa minum air sejuk.
 
Yang tidak ada dalam senarai jangan kecil hati kerana pemilihan adalah secara rawak & bukan bersifat pilih kasih mahupun prejudis. Kalau ada kesempatan lagi, aku akan review blog lain pula ok. Jadi kita tengok siapa yang kena




Blog milik Anat ni seunik nama yang diberikan. Gadis persis wanita arab ni sungguh mesra dan manis. Bila baca blog dia, kita akan rasa macam dekat dan kenal lama dengan Anat. Kadang-kadang aku anggap Anat ni macam adik aku sendiri. Hehe macam skrip drama lah. Jangan marah ye Anat.
 
 
 
Dikenali dengan nama hany, penulis blog ni terasa dekat dengan blog oasis ni. mzhany adalah antara blog terawal yang menjengah blog oasis ni. Dari zaman bujang hinggalah dah jadi suri rumah, hany masih setia mengunjungi dan meninggalkan komen di oasis. Blognya banyak berkisar tentang sepasang suami isteri dalam menjalani kehidupan seharian.
 
 
 
Orangnya comel begitu juga dengan header blog ni, colorfull. Dan yang penting, dialah satu-satunya penulis yang panggil aku abang. Haha, diri ini terasa tua pun ada. Kandungan blog ni penuh informasi. Dari cerita-cerita politik, dunia, teknologi hinggalah cerita peribadi. d_tieah seorang yang  bersemangat patriotik pada pandangan aku sendiri. Bagus..bagus.



Lebih selesa dengan panggilan Mak Su, terasa penulis ni bagai mak sedara aku sendiri. Setiap kali dia post entry, aku akan tergelak sakan. Mak Su orangnya kelakar barangkali sebab tu rasa tak kering bibir bila baca blog dia. Cuma sejak akhir- akhir ni mak su asyik menyepi. Rindu lah Mak Su, cepat update.
 
 


Nilai keibuan begitu terserlah pada blog ni. Penulis blog yang ingin dikenali dengan Ratu Kebaya ni juga mengikut firasatku sangat pandai memasak sekaligus menyangkal dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan seorang ratu tak boleh memasak. Blog ni sarat dengan cerita-cerita kehidupan bahagia sebuah keluarga, resipi dan macam-macam lagi.



Blog yang diilhamkan oleh Nabilah ini sungguh padat entrynya. Tanpa patah ayat yang panjang tapi penuh dengan informasi. Menyediakan pelbagai tips dan panduan untuk semua blogger. Apa sahaja kata hati, jawapannya ada di sini. Dan dia sangat rajin blogwalking dan meninggalkan komen.


Akhirnya inilah satu-satunya blog lelaki yang terpilih kali ni. Blog yang ditulis oleh Raji ni sungguh kreatif dan cute dengan kewujudan karektor Bunny Raji. Apa saja entry pada blog ni pasti ada watak tu. Sangat terpesona dengan blog ni...so pretty, so cute, so rase nak cubit pipi.

Itu sahaja untuk kali ini. Harap semua kawan-kawan sudilah singgah di blog yang disenaraikan. Masing-masing ada cerita tersendiri. Tapi tak bermakna blog yang tak tersenarai di sini tidak bagus. Ingat tu. Semuanya dipilih secara rawak. Ok, jumpa di next entry.

46 comments:

ADfeez said...

blog raji tu mmg common... hehehe.. yg len tu blm lagi.. akan menziarahi slps ini :)

Oasis said...

Adfeez:
Betul2...mmg comel pun. Blog Ad bagus tapi tak tersenarai. Tak kena masa buat cabutan. Hehe

ADfeez said...

hehehe... ala.. ye ker??? i x ckup lucky charm lagi la...:P

Oasis said...

Adfeez:
Hahaha. Next time k, dun worry. Lagipun apa lah sgt review kat blog oasis ni..bukannya ramai follower pun. Lain la kat Blog abg Ben. Review ni cuma untuk hargai blogger jer..

kella said...

bertuahnya semuanya tu! semuanya bagus2 tu.... tahniah... :)

mzhany said...

wadi, TAHNIAH sbb dah smpai 7hari..cayalah kalau hany 3 hari tu pon belom tentu berjaya ;)


**kena disiplin kan kan **

Afzainizam said...

•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*.¸.•*´¨`*•.¸¸.•*'
(\_(\ ...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
(=' ;') •::::::::HI….. :::::::::::•
(,('')('')¤...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
“tali timba ditarik perlahan
terasa sejuk air perigi
Ziarah blog tanda persahabatan
insyaAllah hamba datang lagi”

warrgghhhhhh semua hebat-hebat belaka kena terjah ni

♕ Mr.IX ♂ said...

7 hari tanpa air sejuk? so minum air panas jer ker?? air suam kira separuh sejuk gak...haha

Awan Biru said...

Tahniah saudara sebab berjaya tidak meminum air sejuk selama 7 hari. Keep it up.

InsyaAllah akan Awan terjah blog-blog tersebut.

Oasis said...

Kella:
Hi kella. T.kasih ye.

Oasis said...

Hany:
​♣:)ƭћǟπƙ-Ǚ♣ƭћǟπƙ-Ǚ:) hany. Alah, tu pun sbb batuk. Kalau tak mmg tak sanggup asyik minum air suam je.

Oasis said...

Azfanizam:
Hehe. Terima kasih kerana sudi melawat. Tak sempat la nak beli pantun tu. Hehe. Salam perkenalan ye.

bunga said...

ada gak yang kenal..leh p terjah tu..

Oasis said...

Mr. Ix:
Air suam dah kira OOº°˚˚°ºooo ok la tu. Saya tak minum air panas kecuali teh berprisa strawberry. Hehe

Oasis said...

Awan Biru:
Terima kasih Awan.Sila lah jerjah...blog drg ni semunya best..haha, bukan bodek tau.

rATu kEBaYA said...

tahniah dah berjaya.. akak ni gak yg tak berjaya lagi.. selalu tercapai jugak air tu..

dan Terima kasih kerana blog akak menjadi pilihan.. walaupun kekadang malas nak update.. mood tu selalu merundum.. tapi sebabkan ingatkan kawan2 alam maya..gigihkan jugak mengupdate..

fyna said...

waaaa...beshnye kene review..

Oasis said...

Ratu Kebaya:
Terima kasih ratu...berkat doa rakan rakan dan saudara mara...​الحمدلله dapat juga bertahan minum air suam. ‎​"̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮

Teruskan mengupdate blog k.

Oasis said...

Fyna:
Hurmmm...ye ke. Hehe..kerja mudah je pun. Lagipun itu je yg sempat. ✘ smpt nak cari bahan utk di post kat entry.

makdara TERdiva said...

MDT nak buat 7 hari tanpa nasi plak..ok dak??

hehe

ieda said...

waaa bestnya .. nak jugak di reviewwww :))

alhamdulillah moga berjaya x minum ais tuu .. akak dah 3 tahun x minum ais :))

Oasis said...

Mak Dara Terdiva:
Wah, 7 hari tanpa nasi? Saya mampu bertahan untuk 3 hari je. Tu pun time demam teruk. Kalau saya ✘ mkn nasi sepanjang tempoh tu, alamatnya tinggal tulang la jawabnya.

Oasis said...

Ieda:
Sabar kak...lain kali saya review k. Hehe. 3 tahun tak minum ais? Fuhhh..betul2 berpantang ni. Cam org amalkan susuk la plak kan. Haha

nabilah_2908 said...

oh..7 hari tampa air sejuk....? tahniah..!! (^_^)

terima kasih juga sudi reveiw blog sy..huhuh..terima kasih sekali lagi... :)

blog D_Tieah..Mak Su..mmg blog wajib bg sy..huhu..

tertarik dgn blog Raji...best.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KESAN KOMEN MELALUI EMAIL

ratusiput said...

wah ko dh mcm abg bennnn gituuu...ehehe...tp bagus jugak skali skala buat camni kan.boleh menambah lgi kenalan blogger.yelah ade beribu2 lemon blogger kan...atleast bila di review camni...kite leh tau blog dia berkisarkan tentang apa...good2..

Oasis said...

Nabilah:
Terima kasih. Rasanya dah serik nak minum air sejuk kecuali lah kalau ada event atau sebagainya. Minum air sejuk ni asyik cepat batuk je.

Sama-sama untuk review yang tak seberapa tu..

Oasis said...

Ratusiput:
Saya dgn abg Ben jauh api dari panggangnye. Hehe.

Terima kasih di atas sokongan ratusiput.

KuNanGKuNanG said...

salam kenal,minta izin follow blog ni ye..

Oasis said...

Kunangkunang:
Salam kenal juga. Sila kan...malah dialu-alukan. Nanti sy akan blogwalking and follow kunangkunang.

Sekali lagi, terima kasih banyak-banyak.

NICK IRFAN said...

blog aku xde? selamat sbb aku segan jgk org rwview blog aku ni.. ape2pun yg aku knal anat dgn raji je yg lain xthu plak...

d_tieah said...

Terima kasih bang.. Hahaha.. Abang tak tua tapi entahlah tetiba je terpanggil abang.. Arghhh, sudah! Ngee :) Thanx ye..

Oasis said...

Nick:
Blog ko tak terpilih la kali ni. Nasib tak menyebelahi. Next time k. Haha. Banyak la ko punya malu. Hampeh.

Oasis said...

d_tieah:
Haha..xpe, suke atilah nk panggil ap. Smuanya boleh klu itu yg buah awal lebih slesa. Hehe

Catherine- said...

amboi kemainn...

Oasis said...

Catherine:
Hehehe....

IMANSHAH said...

saya kenal blog Raji je tu..huhu

Oasis said...

Imanshah:
Blog raji tu mmg terkenal dikalangan blogger lelaki. Dia anak murid cikgu imanshah ke?

Raji berkata said...

sokong comment Nick Irfan
kenal blog anat dgn blog raji jer
eceh2
:P thx byk2 Oasis.. terharu2
bertuah betul harini kena review ^^

Oasis said...

Raji:
Eceh ceh...Selamat maju jaya dr wadi-oasis.blogspot.com

mzhany said...

wadi, salam jumaat...

(sbnrnya nk menyapa kt chat box, tp since xde...kat sini pun ok kan)

Oasis said...

Mzhany:
Haha..blh lak cam tu eyh? Salam Jumaat juga. Sape yg jumpa wadi kat Masjid nanti jgn lupa minta duit raya. Hehe

YobSumo said...

haha 7 hari tanpa air sejuk dan 7 blog review? great idea. hehehehe.

Oasis said...

YobSumo:
7 no bertuah...cantik no. 7 ni.
Yob lama menghilang, br sekarang muncul. Sihat?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

mereka semua bloger tegar dan ada banyak post.. tahniah

Oasis said...

Brutal solo:
Tersangatlah banyak kalau dibandingkan dengan blog oasis ni..

Shawniido said...

wadi, salam jumaat... (sbnrnya nk menyapa kt chat box, tp since xde...kat sini pun ok kan)