Nuffnang Ads

Sunday, January 23, 2011

Bibir Kering Jiwa Parah



Bibir antara bahagian pada wajah yang sering diperhatikan bila kita bercakap. Setiap orang punyai bentuk bibir yang agak berbeza dan boleh menggambarkan sifat dan karektor seseorang. Biar apa pun rupanya, kita perlu menjaganya sebaik mungkin.






Hampir kebanyakan dikalangan kita sering mengalami masalah bibir kering. Walaupun Malaysia bukan negara beriklim sejuk, faktor-faktor lain masih boleh mempengaruhi kesihatan bibir kita. Jadi entry kali ni, aku nak kongsi beberapa produk yang terdapat di pasaran yang pernah aku gunakan untuk mengatasi masalah bibir kering ni.



Diet Lip Balm dari skin Food ni cam krim bibir ajaib. Bagi sesape yang sedang berdiet, better try produk ni. Sapu pada bibir sebelum makan, pastu nafsu makan korang akan kurang. Dulu aku selalu pakai setiap kali bulan puasa. Bibir pun tak nampak kering atau over kilat. So sesuai lah untuk lelaki.



Yang ni pula Lip Essence from Skin Food gak. Kat butik area Malaysia ni aku tak sure ada ke tak item ni. Sebab dulu member yang bagi present masa dia bercuti di Korea. Yang bestnye rasa kopi tu...dan bau dia gak.





Produk ni antara produk yang paling murah sekali. Petroleum Jelly dari Vaseline ni harga sekitar dalam RM4.90 je. Sangat tahan lama. Lagipun banyak kegunaan selain daripada melembabkan bibir.



Salah satu daripada produk paling laku kat Cosway. Dulu aku pernah guna untuk dua tube. Selain daripada buatkan bibir korang nampak pink, korang jugak blh sapu pada bahagian puting dada. Memang berkesan. Dalam masa seminggu pun dah nampak perubahan warna.



Nivea Lip Care perasa cherry. Warna agak merah. Sebagai panduan kalau lelaki nak pakai, pastikan sapu tipis je kat bibir tu. Pas tu lap sikit ngan jari. Kalau tak memang bibir korang akan merah giler2 punya. Tapi nk hilangkan bibir yang terlampau kering tu, memang cepat kesan dia.





Sekali tgk cam lip balm dari jenama The Body Shop je. Tapi produk ni dari The Face Shop. Harga lebih murah berbanding The Body Shop. Bau oren ni kalau lama-lama cium dah cam tak best sangat dah..



Born Lippy, lip balm dari The Body Shop. Krim ni warna putih. Sekali pakai kat bibir cam nak meraung je. Sejuk giler. Dulu aku selalu pakai masa dalam kelas, nak elak rasa mengantuk.


Ini pun dari jenama yang sama cuma rasanye lain. Betul-betul macam bau kelapa. Lip butter ni sebenarnya lebih sesuai kalau pakai time musim sejuk untuk elakkan bibir merekah.



Produk paling aku suka. Selain dari rasa selamat (sebab produk ni organik), rasa dia pun menawan gak coz ada mint sket. Tak perlu sapu tebal sbb efect dia pun serta merta. Dan yang penting tahan lama kat bibir.



Kiehl's Lip Balm ni beli sebab terpengaruh ngan promoter butik ni kat Mid valley. so beli je lah satu. Pakai tak sampai habis pun sbb tak berapa nak suka ngan rasa agak chemical. Tapi bibir yang kering jd lembap trus walau sekali sapu.

Cukup la banyak tu dulu. Banyak pelembap bibir yang bagus-bagus kat pasaran. Cuma terpulang pada anda, mengikut citarasa atau bajet masing-masing. Tapi kalau nak lagi jimat, ni hah, aku senaraikan beberapa tips untuk anda semua bagaimana cara menjaga bibir dengan kaedah yang paling murah, berkesan dan selamat.

Sapu marjerin atau planta pada bibir korang. Jangan sapu siang hari, nanti nampak lain macam lak kan. Sapu time malam, masa korang nak masuk tido. Esok pagi korang akan rasa bibir korang akan lembab dan lembut.



Kalau bibir korang kering dan menggelupas, jangan tarik atau kopek. Tapi cara paling cepat, ambik tuala kecik dan basahkan dengan air. Pastu gosok pada bibir sehingga lapisan kering hilang.



Oles madu kat bibir korang sebelum masuk tidur. Lagi senang buat selepas korang minum madu. Manis madu tak mendatangkan semut, so jgn risau takut bibir bengkak digeget semut.


Kalau bibir korang hitam atau tak berapa nak merah, amalkan petua ni. sapu hirisan lengkuas pada bibir. Sekurang2nya sekali sehari. Confirm bibir korang jadi merah. Tapi ingat, bibir mestilah tak kering. Kalau tak, bibir korang akan betambah merekah nanti.



Biasanya bibir atau kulit kering disebabkan kurang air dalam badan. Minumlah air sebanyak yang mungkin. Dan jangan cuba basahkan bibir dengan lidah atau air liur. Lagi bertambah kering bibir korang nanti.
***
***
p/s: bibir kering senang dirawat, tapi kalau hati yang kering?
Selamat mencuba...

32 comments:

mr.syazwan said...

selalu pakai Vaseline je..

huhu

time tido klau siang jarang cos malu kilat2

haha

Oasis said...

Haha..yang kilat2 kasi kat pompuan ar kan. Kita low profile sket..

Oasis said...

: )

ADfeez said...

kalo kiss selalu kering jugak x? :P

Oasis said...

Adfeez:
Hmm...tak tau la. Rasanye tak kut. Nakal soklan kamooo tu. Hehe

mzhany said...

hany pernah try yg cosway tuh, beshhh kaler dia kekal lama kt bibir, now ni pakai vitamin e lip balm bodyshop, yang stick tuh.ok jugak...

wadi, yg burt's bee;s tu mana nk dpt eh, hany tak pernah jumpa laa

NICK IRFAN said...

aku seriusly mmg bibir kering giler babeng! kadang2 klu nk senyum boleh terkoyak bibir!! tp aku xpkai pelembab bibir ni bkn ape segan plak sbb member aku kata mcm gincu jer.. hehe

Oasis said...

Nik:
Jangan la pakai depan orang...sorok2 sudah. Daripada terseksa ngan bibir kering tu kan...

Hany:
Yup...burt's Bees tu ada kat sunway pyramid and mid valley. Try la 1, mmg puas hati.

nabilah_2908 said...

dr dulu smpak sekarang...setia gunakan Nivea

sy suka gunakan yg warna pink..valvet rose..warna light pink je.. nice.. ;)


jom ke APA KATA HATI pulak,
SI PENGGEMAR NASI GORENG

ANATI SOKI said...

vasseline!!! ha! mmg power giler !! heheh

Mak Su said...

dulu guna vaselina, skrg guna nivea. air jarang minum, terutama kat opis, bizi. hhmmmmm :(

Oasis said...

Nabilah: betul2 pengguna setia ni. Nivea punya lip care agak berminyak sikit tp ✘ pahit...warna pun byk pilihan kan..

Oasis said...

Anati: ramai yang pakai vaseline rupanya...maybe harga murah and kegunaan 10 dlm 1 kut...

Mak su: wah bz ✔ mak su sampai tak sempat nak minum..

asybedazzle said...

eh, tak tau pulak pasal majerin tu.
boleh try ni. haha

Oasis said...

Asybedazzle:
Ha a...dulu selalu amal masa kat asrama dulu...time nk tidoo je sapu kat bibir. Siap curi marjerin kat , buh dalam botol bwk gi asrama. Haha

NICK IRFAN said...

tu la pasal kdg nk senum pun susah... nnt aku nk try jgk la tp pakai msa nk tido boleh la kot? hehe

TK said...

Menarik la Lip balm Skin food tu.
Boleh kurang nafsu makan..???Akak nak kurus je..tak kisah kalau bibir kering pun haha!
Thanks for all the info..
Bibir you mesti comey..:)

Oasis said...

TK:
Yup...sbb tu lah nama dia diet lip balm. Tapi xde la terus kurus kalau skali pakai. Hehe. Tq kak, bibir sy biase je, sm dgn org lain..

athirah said...

rajin nya bt review produk... hehehhehehehe.... trex suka vaseline :)

Oasis said...

Athirah:
Xde la ssh sgt pun..lagipun senang sbb review benda yang kita dah cuba...

IMANSHAH said...

i pakai yang biasa2 aje..macam belakang tabir..huhu..tak berani pakai kilat

Tuya said...

minat yang diet lip balm tu..berkesan sgt2 ke? teruja nak dapatkan satu..

Oasis said...

Imanshah:
Kira orait la tu bro. Atleast ada gak alternatif nak atasi mslh tu kan..

Tuya:
Nak kata betul2 utk kuruskan badan tu ssh sket la. Tapi boleh membantu mengurangkan selera makan. Mungkin sbb bau and rasa dia menyebabkan kita tak rasa lapar sgt. Tp jgn sapu lebih sbb ada kesan sampingan.

mzhany said...

mana wadi nih, dah lama tak hapdet

Oasis said...

mzhany:
alamak sorry...bz yg terlampau sgt. Jap lagi sy udpate k

Raji berkata said...

aah bibir ak pun asyik kering owh..
lepas nih nak pakai marjerin lah
hahaha mudah kt umah dh ad
xyah nk kne bli =="

Oasis said...

Raji:
✔ bro...guna je apa yang ada kat dapur tu. Jimat kos jimat duit.

ninest123 said...

ninest123 16.01
nike free, air max, louboutin, longchamp, air max, sac burberry, nike roshe run pas cher, michael kors uk, nike roshe, coach purses, replica handbags, longchamp, north face, abercrombie and fitch, vanessa bruno, sac guess, ralph lauren, true religion outlet, nike air max, north face, true religion jeans, air jordan, mulberry, air max pas cher, oakley pas cher, vans pas cher, nike trainers, new balance pas cher, michael kors, nike air force, nike tn, ray ban pas cher, sac longchamp pas cher, nike blazer, michael kors pas cher, timberland, nike huaraches, hollister, hogan outlet, polo ralph lauren, polo lacoste, coach outlet store online, ray ban sunglasses, sac hermes, hollister, lululemon outlet online, nike free pas cher, true religion jeans, true religion outlet, converse pas cher, michael kors outlet

ninest123 said...

oakley sunglasses cheap, burberry outlet, nike shoes, oakley sunglasses, prada handbags, air max, ugg outlet, louboutin, tiffany and co, ray ban sunglasses, longchamp outlet, replica watches, tiffany and co, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton handbags, polo ralph lauren outlet, louis vuitton outlet stores, michael kors outlet, ugg boots clearance, ray ban sunglasses, michael kors outlet, uggs outlet, louboutin shoes, christian louboutin, air max, oakley sunglasses, gucci outlet, polo ralph lauren, michael kors outlet online sale, tory burch outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, cheap uggs, prada outlet, nike free, longchamp handbags, michael kors outlet, rolex watches, chanel handbags, uggs, ray ban sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, jordan shoes, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp handbags, cheap oakley sunglasses

ninest123 said...

air max, iphone 6 plus cases, asics running shoes, ipad cases, vans, lululemon outlet, jimmy choo outlet, herve leger, beats by dre, insanity workout, north face outlet, oakley, instyler, air max, s6 case, ray ban, birkin bag, timberland boots, valentino shoes, soccer shoes, vans shoes, giuseppe zanotti, bottega veneta, nfl jerseys, north face jackets, baseball bats, wedding dresses, soccer jerseys, reebok outlet, ralph lauren, gucci, iphone 6s cases, mcm handbags, abercrombie, chi flat iron, iphone 5s cases, babyliss pro, mac cosmetics, celine handbags, hollister clothing store, converse, p90x, mont blanc, nike roshe run, new balance shoes, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, iphone cases, ferragamo shoes, iphone 6 cases, louboutin, ghd

ninest123 said...

supra shoes, moncler, barbour, ugg, sac louis vuitton, moncler, converse shoes, canada goose, swarovski, wedding dresses, toms shoes, juicy couture, pandora charms, marc jacobs, juicy couture outlet, canada goose, louis vuitton uk, louis vuitton, thomas sabo, canada goose, karen millen, moncler, ugg boots, ugg, moncler, ugg pas cher, ugg, canada goose jackets, louis vuitton, pandora charms, barbour, moncler, sac louis vuitton, coach outlet store online, canada goose outlet, moncler, swarovski crystal, hollister, montre homme, sac lancel, moncler outlet, canada goose uk, rolex watches, moncler, pandora jewelry, doke gabbana, links of london, canada goose, pandora jewelry, canada goose
ninest123 16.01

Xiaozhengm 520 said...

nike uk
gucci bags
gucci outlet
asics shoes
coach outlet
polo ralph lauren
ralph lauren
louis vuitton outlet
nike basketball shoes
coach factory outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
toms outlet
michael kors outlet clearance
toms
coach canada
juicy couture
christian louboutin shoes
celine handbags
michael kors uk
cheap jerseys
vans shoes outlet
oakley sunglasses wholesale
mont blanc pens
coach outlet store online
longchamp handbags
oakley sunglasses
ray ban sunglasses outlet
adidas originals shoes
coach factory outlet
louis vuitton
ray ban outlet
coach factory outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
jordans
louis vuitton outlet
celine handbags
michael kors outlet clearance
louis vuitton outlet online
2016.5.31haunqgin