Nuffnang Ads

Tuesday, January 18, 2011

Lelaki & Mainan...tak dapat dipisahkan?



Cuba kita imbau zaman kanak-kanak dulu. Setiap daripada kita mesti ada alat permainan paling kurang pun satu. Kanak-kanak lelaki tak kan lepas tangan dengan mainan seperti Ultraman, robot, jet dan lain-lain. Kalau budak perempuan alat mainannya lebih feminin macam barbie, bear, set pinggan mangkuk dan buku colouring. Aku sendiri pun punya berbakul-bakul toys. daripada robot, raksasa, kereta hinggalah ke machine gun.



Comel bila tengok budak-budak perempua main barbie



Parent pun sebenarnya suka belikan anak mereka dengan pelbagai alat permainan



Soft toys mungkin paling sesuai untuk kanak-kanak bawah 3 tahun



Tak pasti lak ni mainan yang dah siap dijual atau prototype. Tapi kalau ada jula kat kedai, sure aku beli.



Pelbagai karektor diterjemah pada barbie-barbie ni. Mana budak perempuan tak suka. Meraung la kat pasar raya tu kalau mak bapak tak nak beli.



Tapi perasan tak bila semakin dewasa semua tu akan berubah. yang perempuan dulunya tidur peluk bear, sekarang peluk bantal. Kemudian peluk suami. Yang dulu main masak-masak sekarang dah betul-betul pandai masak. Dulu ke sana sini asyik nak main kawin-kawin, sekarang dah kena kahwin. Dulu kumpul barbie sekarang tup tup dah ada baby.

Tapi lain bagi lelaki. Kalau kecik-kecik dulu suka kumpul kereta mainan, sekarang masih lagi kumpul tambah-tambah lagi bila dah ada kuasa membeli. Dulu suka main permainan video, sekarang sanggup berhabis duit untuk main Playsation. Cuba fikir kenapa....seolah-olah lelaki dengan maian memang tak dapat dipisahkan. Sama la macam aku. Sampai sekarang aku masih kumpul lagi. Cuma sedih mainan-mainan masa aku kecik dulu dah pun hilang. So, sekarang ni nak kena start balik.



Ni soft toy yang aku beli kat ikea. Setiap kali pergi aku akan beli satu



Ni sebahagian dari kereta-kereta yang aku kumpul. Sikit-sikit lama-lama dah jadi banyak dah



Ni pula kebanyakannya daripada mac donalds. Setiap minggu mesti aku pergi dapatkan di restoran yang berhampiran



Ni pun sama. Ada dari Mac Donald's dan ada yang dari KFC

Jadi janganlah anda semua (terutama kaum perempuan) bising atau memekak kat lelaki pasal tak puas hati dengan hobi dorang tu. Biasa la tu, lelaki. Aku nak ucap terima kasih kepada kawan-kawan yang turut sama membantu menambahkan koleksi aku. Kalau blogger semua ada mainan yang nak dibuang tu, bagi kat aku ye...hehe

41 comments:

NM02 said...

kocik kocik dolu suker main barbie dolls... siap ada koleksi lagik.

Oasis said...

NM02:
Ke mana menghilangnya koleksi2 tu skarang? Dah jual? Mesti sronok dulu kan ada banyak barbie.

Oasis said...

skrg ni beli barbie kat anak sedara je..

ANATI SOKI said...

hehehehe.. anat n adik dulu pernah de kumpul2 barbie tau. and anat patung. anat ada 5 dia ada 5. pastu.. mama tunjuk kitorang cita anat patung jahat "chucky" huh.. lepas2 tuh.. sentuh barbie pun tak.. habis sedekah segala barbie kat anak2 jiran.. hehe..takut punya pasal

mr.syazwan said...

ni da ke arah permainan advance da

kalau ala2 kg sikit

konda kondi semua tu

tpi seiyes lelaki memang suka MAIN

kalau x bukan nama lelaki

hahaha

permainan plg byk

dr Mcd n KFC

haha

kenangan terindah sgt

Oasis said...

Anat:
Ha a anat. Dulu oasis ngan adik pun cam tu gak. Pastu tak pasal2 kitaorg gi tandakan pangkah (✘) kat leher patung2 tu sbb drg ckp klu tak buat casm tu nti patung tu mintak nyawa.

Syazwan:
Macam skrg pun ngah kumpul lagi je bunyi tu. Segan nak ngaku eyh? Hehe.Tapi ✔ la tu, klu ✘ de mainan or ✘ 'main'2, bkn laki la nama nye tu. Bagus. Setuju sgt ngan kenyataa tu.

NICK IRFAN said...

aku ske main game PS dari main toy ni dulu.. hehe

Oasis said...

Nik:
Mmg la nik. Zaman aku kecik2 dulu mana la ada ps3 or psp tu. So mainan cam ni la yg kitaorg main. Bgaduh pun sbb berebut mainan...bkn sbb dpt mata tertinggi dalam video game tu.

ADfeez said...

hehehe... nk tgu apartment sndri .. n start build n collect all collection of xmen.. tatau napa suka sgt kartun tu :P

kereta hotweels yg rm5.90 tu pun cambest jugak.. heee :)

Oasis said...

Adfeez:
Wooo...karektor from ✘ man tu mmg terbaik. May be sbb lain dr yg lain kut. Stakat ni kereta dari hot wheel plg murah kut...

mzhany said...

uuuu cute nyer....jelesh jeles koleksi wadi kalahkan hany yg pompuan ni ;)

Oasis said...

MzHany:
Tu baru sebahagian je tu hany. Byk lagi dlm almari tu. Hehe. Simpan kt offc lg slamat tp kalau anak2 staf yg datang offc, berperang gak la. Kah3

aleen aiden said...

alin mase kecik2 dulu xmaen anak patung sgt.sbb kwn dgn laki kebanyakannya.yg girly2 pon maen pondok2 je.keh3

Oasis said...

Aleen:
Ganas jugak la alin ms kecik2 dlu eyh. Oasis dlu pun selalu kn temankan kakak main msk2. Terpaksa, kalau tak nanti kena pulau ngan kakak2 semua.

HiSaM ! ! ! said...

yang lain aku percaya lg....tap bab machine gun tu aku ragu-ragu cket.keh3

Oasis said...

Hisam:
Ko jgn macam2..aku dulu ganas ko tau. Tak percaya tanya bapak aku. Haha. Kat sekolah dulu aku kaki buli, ko jgn tak tau...

ANATI SOKI said...

wakakaka.. karut je. wakakak.. bila dah beso..kalo tgk balik cita tuh.. rasa cm bodoh je kena tipu ngn cita tuh punya pasal tegadai habis berbie yg blmbak2 tuh. ahaha

NICK IRFAN said...

hehehee oh.. zaman kita berbeza la sikit la bro... hehe

nabilah_2908 said...

dua tahun lepas..sy minat kumpul teddy bear..tk kira saiz..

bila dh start keje...minat tu dah hilang...sudahnya masukkan semua koleksi bearbear tu kt dalam store..nk bagi org syg..huhu..(^_^)

bab lelaki dgn mainan tu..mmg tk boleh nk di nafikan..adakalanya snggup berhabis sbbkan mainan.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DD BACK TO SCHOOL

Oasis said...

Anat:
Ha a kan. Kalau la kita blh undur smula masa. Mesti kitalah pengumpul mainan plg byk kat muka bumi ni. Ewah.

..hizamirahim.. said...

wow.
nak satu boleh?
XD
banyak gile.

Oasis said...

Nik: ko moden sgt Nik. Mesti ✘ pnah main permainan tradisional cam lastik burung, 0 point dsbnya ni

Nabilah: lor nape simpan je...rugi la. Display blk. Mesti byk yg cute2 kan. Dlu sy brenti jap ms study dlu. Bila dh keje, dah mula sambung blk

Oasis said...

Hizami:
Meh datang pilih yg mn berkenan. Haha. Byk lg sbenarnya, malas nak shoot gmbr. So ni je la yg smpt di post.

IMANSHAH said...

aku suka patung combat

My Special Mall said...

dulu suka kumpul tiket bas dan main tiket bas, berlagak jadik konduktor, hehehe. kalu budak lelaki, dorang suka main gasing, dan kumpul gasing.

Oasis said...

Imanshah: Dulu sempat kumpul patung combat tp xlama. Ganas sangat kut. Kah3

Myshoppingmall: haha. Lawak la. First time dgr hobi pelik cam tu. Setiap kali naik bas mesti teringat kan..

Gurlish said...

Ha'ah la...betul betul betul..... kebanyakan kawan lelaki aku suka kumpul cartoon characters tu.... hahahahahha

Lovely Bella said...

aku x suke barbie.. kazen aku ade.. and aku conteng muka barbie tuh.. ermm.. huhuh x baik kan aku.. isk.. isk

Oasis said...

Gurlish:
Mmg pun...dah banyak bukti yg terkumpul. Ewah...itulah naluri lelaki

Lovely Bella:
Haha...kamu mmg nakal.

Tuya said...

dulu tak byk patung..tapi itu lh satu2 patung kesayangan. tau pun sbb tgk gambar kecik2 asyik peluk patung yang sama..

Oasis said...

Tuya:
Hmmm...agak2nye ke mana la patung tu skang eyk. Ada lagi ke tak. Klu jumpa blik, seyes suke giler.

TK said...

Faham sangat..my hubby slalu guna excuse nak beli mainan for anak2 tapi sbenarnya dia yang nak tapi I paham sgt2. Cantik your collection..I loike!

Oasis said...

Tk:
mcm tu la taktik drg. Klu perasan, si ayah la plg teruja setiap kali dia bukak kotak mainan. Cam x sbr cam ne nk setting and nk main sesuatu mainan tu. Tiba2 teringat lak kt abah. Huhu

zeme said...

Salam singgah,

ye, lelaki bila dah membesar ni sukakan mainan lagi-lagi bila dah ada duit sendiri. Mainan dikumpul dan dijaga rapi jadi barang koleksi berharga. Saya pun ada habit ni, suka mainan "aircraft miniature"..oleh jenguk-jenguk koleksi mainan saya :D

http://zarulzeme.blogspot.com/2010/09/zeme-mingguan-malaysia-26092010.html

Anonymous said...

Thank you for shаring your іnfo. Ӏ tгuly appreciate yоur effοrts and I аm wаiting for your next write ups thank you
once again.

my homepаge: skin lightening products

ninest123 said...

ninest123 16.01
nike free, air max, louboutin, longchamp, air max, sac burberry, nike roshe run pas cher, michael kors uk, nike roshe, coach purses, replica handbags, longchamp, north face, abercrombie and fitch, vanessa bruno, sac guess, ralph lauren, true religion outlet, nike air max, north face, true religion jeans, air jordan, mulberry, air max pas cher, oakley pas cher, vans pas cher, nike trainers, new balance pas cher, michael kors, nike air force, nike tn, ray ban pas cher, sac longchamp pas cher, nike blazer, michael kors pas cher, timberland, nike huaraches, hollister, hogan outlet, polo ralph lauren, polo lacoste, coach outlet store online, ray ban sunglasses, sac hermes, hollister, lululemon outlet online, nike free pas cher, true religion jeans, true religion outlet, converse pas cher, michael kors outlet

ninest123 said...

oakley sunglasses cheap, burberry outlet, nike shoes, oakley sunglasses, prada handbags, air max, ugg outlet, louboutin, tiffany and co, ray ban sunglasses, longchamp outlet, replica watches, tiffany and co, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton handbags, polo ralph lauren outlet, louis vuitton outlet stores, michael kors outlet, ugg boots clearance, ray ban sunglasses, michael kors outlet, uggs outlet, louboutin shoes, christian louboutin, air max, oakley sunglasses, gucci outlet, polo ralph lauren, michael kors outlet online sale, tory burch outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, cheap uggs, prada outlet, nike free, longchamp handbags, michael kors outlet, rolex watches, chanel handbags, uggs, ray ban sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, jordan shoes, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp handbags, cheap oakley sunglasses

ninest123 said...

air max, iphone 6 plus cases, asics running shoes, ipad cases, vans, lululemon outlet, jimmy choo outlet, herve leger, beats by dre, insanity workout, north face outlet, oakley, instyler, air max, s6 case, ray ban, birkin bag, timberland boots, valentino shoes, soccer shoes, vans shoes, giuseppe zanotti, bottega veneta, nfl jerseys, north face jackets, baseball bats, wedding dresses, soccer jerseys, reebok outlet, ralph lauren, gucci, iphone 6s cases, mcm handbags, abercrombie, chi flat iron, iphone 5s cases, babyliss pro, mac cosmetics, celine handbags, hollister clothing store, converse, p90x, mont blanc, nike roshe run, new balance shoes, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, iphone cases, ferragamo shoes, iphone 6 cases, louboutin, ghd

ninest123 said...

supra shoes, moncler, barbour, ugg, sac louis vuitton, moncler, converse shoes, canada goose, swarovski, wedding dresses, toms shoes, juicy couture, pandora charms, marc jacobs, juicy couture outlet, canada goose, louis vuitton uk, louis vuitton, thomas sabo, canada goose, karen millen, moncler, ugg boots, ugg, moncler, ugg pas cher, ugg, canada goose jackets, louis vuitton, pandora charms, barbour, moncler, sac louis vuitton, coach outlet store online, canada goose outlet, moncler, swarovski crystal, hollister, montre homme, sac lancel, moncler outlet, canada goose uk, rolex watches, moncler, pandora jewelry, doke gabbana, links of london, canada goose, pandora jewelry, canada goose
ninest123 16.01

Xiaozhengm 520 said...

coach factory outlet
polo ralph lauren
supra sneakers
cheap oakley sunglasses
fitflops sale clearance
cheap oakley sunglasses
oakley vault
ray ban sunglasses
giuseppe zanotti sandals
true religion
lebron james shoes
ed hardy clothing
tods outlet
rolex watches
ray bans
longchamp outlet
louis vuitton outlet
adidas originals
gucci handbags
michael kors outlet
nike nfl jerseys
hollister clothing
kate spade
lebron 12
michael kors handbags
michael kors outlet
pandora jewelry
louis vuitton handbags
nike air force 1
nike running shoes
rolex watches outlet
louis vuitton outlet
adidas shoes
michael kors handbags
coach outlet store online
michael kors bags
louis vuitton outlet stores
gucci outlet
hollister outlet
ray ban outlet
2016.5.31haunqgin

soma taha said...

Having read this I believed it was rather informative
http://www.prokr.net/2016/09/spraying-pesticides-anti-insects-company-in-qassim.html
http://www.prokr.net/2016/09/pesticides-spray-anti-insect-company-riyadh.html