Nuffnang Ads

Tuesday, January 11, 2011

7 Penyebab Kolestrol Meningkat



Sejak dengar berita ramai orang sekeliling yang jatuh sakit termasuk mak sendiri, aku dah mula risau. Sebab tu sekarang entry aku banyak cerita hal berkaitan kesihatan. Kali ni aku nak cerita sedikit berkaitan kolestrol. Info-info ni berguna buat kita semua, sebab kata orang mencegah lebih baik dari merawat.


Kalau kamu mempunyai paras kolestrol yang tinggi, jangan terkejut kerana di Malaysia saja berpuluh ribu orang mengalaminya. Di Amerika dianggarkan hampir 100 juta rakyatnya mempunyai kolestrol tinggi. Tahap kolesterol yang tinggi di dalam badan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti serangan jantung dan strok. Peningkatan paras kolestrol disebabkan oleh pelbagai faktor termasuklah keturunan dan pemakanan. Dibawah aku senaraikan 7 sebab utama kepada penyakit tersebut.


Pemakanan / diet
Makan terlalu banyak makanan yang berlemak tepu (makanan tradisional seperti nasi lemak, nasi dagang, mi goreng ni lagi la kan) boleh meningkatkan paras kolestrol. Kita boleh jumpa lemak yang tak sihat ni dalam makanan yang berupa daging, susu, telur, mentega dan juga keju. Makanan yang dibungkus dibeli di pasar raya juga may be mengandungi minyak kelapa, minyak sawit dan mentega koko yang memang tinggi kandungan lemak tepu. Bukan tu saja, dalam marjerin, biskut, snek, keropok yang kita selalu makan tu pun ada banyak saturated fat nih.
***
***
***

Umur

Selepas umur menjangkau 20 tahun, paras kolestrol meningkat secara semula jadi. Jika perkara-perkara di atas diabaikan, maka bertambah cepatlah paras kolestrol tu naik. Takut kan….
***
***
***

Gender

Bagi lelaki, paras kolestrol biasanya meningkat bila umur dah cecah 50 tahun. Manakala paras kolestrol perempuan pula akan sentiasa stabil sehinggalah dia mencapai peringkat menopause. Masa tu barulah kolestrolnya sama paras dengan lelaki.
***
***
***
***

Berat badan

Berat yang berlebihan boleh meningkatkan triglyceride dan menurunkan kandungan HDL atau lemak bagus dalam bahasa yang senang difahami. Jadi kurangkan sedikit berat tu untuk menikmati hidup yang lebih sihat..

***
***
***

Tahap Kecergasan / aktiviti harian

Mengabaikan aktiviti fizikal akan meningkatkan LDL (lemak jahat) dan menurunkan HDL (lemak baik). Jom, bangun dari tempat duduk tu dan bergeraklah bagi mengaktifkan badan tu.

***



Kesihatan Menyeluruh

Jika tubuh badan kamu sihat, segala penyakit dapat dielak. Jadi jangan cuba mengelak untuk menjalankan pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya setahun sekali. Make sure doctor periksa dan explain prestasi kamu termasuk tekanan darah dan kesihatan jantung. Certain diseases seperti diabetes boleh meningkatkan paras kolestrol.


***

Sejarah Keluarga

Kadang-kadang kita terkejut bila kawan terdekat disahkan terkena penyakit seperti darah tinggi dan sebagainya. Walaupun masih muda dan nampak macam sihat. Ini mungkin disebabkan keturunan. Jika ibu bapa anda juga mempunyai paras kolestrol yang tinggi, berhati-hatilah.

***


Merokok

Come on lah. Kamu sendiri pun tahu kan bahaya merokok. Merokok boleh merendahkan kolestrol baik. Malah boleh membunuh kamu. Jadi kenapa masih tak berhenti merokok?


Moralnya ingatkan 7 perkara tersebut. Mulakan dengan gaya hidup yang lebih sihat. Aku pun tak nak bercerita panjang lagi sebab nak balik bersenam dan jogging. Jumpa lagi di next entry ...

41 comments:

Oasis said...

Hari minggu jom kita pg jogging....sape nak ikut?

mr.syazwan said...

jommmmmmmmmmm jog sambik makan..
hahaha

mmg x dpt di nafikan org tubuh kecil pun ada jugak kolestrol kan

ermmm mmg kena jaga pemakanan di zaman serba canggih ini

=_=

Oasis said...

M.syazwan:
Betul2..tak semua yg bersaiz kecik bebas dari kolestrol. Pilihan makanan yang terlalu banyak skrg ni menyukarkan lg utk kita contol pemakanan. Haishhh, tension2.

ANATI SOKI said...

hehehe...
nk diet snng je
time ant menari dulu
pagi2.. makan je dua bijik wallnut and susu 1gelas. confirm kenyang smpai petang. :) heheheheh

smrt header!!

Oasis said...

Anati soki:
Thanks anat sudi puji header tu. Heh
Wow, rupanya anat ni penari. Patutlah kekal langsing. Teruskan dgn diet tu tp pastikan zat lain ckp k.

Zulfahmi Abidin said...

aku takde masalah kegemukan.hahaha.cool kan?? dan aku merokok jgk.^_^

Oasis said...

Fahmi:
Kata nak berenti hisap rokok hr tu. Jom la berenti, nanti gua bg tips utk berenti dr tabiat merokok plak. Tunggu k.

ADfeez said...

joging kt mana tu? ekekeke :P

ermm.. mintak di jauhkan dr kene penyakit2 x di ingini.. aminnnn :)

Oasis said...

Adfeez:
Joging kat area rumah je. Tp hujung minggu ni nak g jogging kat taman. Jom jumpa di sana. Harap2 dijauhkan dr segala penyaki. Amin...

rATu kEBaYA said...

kolesterol dah tepu ni... fuh.. kene mkn oat dan bersenam.. payah ni...

mlm br muncul disini...

Oasis said...

Ratu Kebaya:
Ye itu dia..ratu kita dah kembali.  oat mmg bgs untuk kawal paras kolesterol skli gus menjaga jantung kita...

mzhany said...

wwadi...hohoho hany sekarang dah kena paksa dgn MZ makan OAT...huhu tekak ni susah nak telan sket, tapi paksa rela la sbb byk kebaikan oat tu kan...

Oasis said...

Mzhany:
Bagus makan oat tu, teruskan ngan amalan tu. Kat offc pun ramai yg makan oat. Klu nak kurangkan berat badan dgn cara sihat mmg nilah cara terbaik. Biasanya kt xkan lapar bila ambik oat.

NICK IRFAN said...

mcm doktor plak ko ni? hehe ape2pun thnkz kasi info ni...

IMANSHAH said...

Gua makan oat bro

Oasis said...

Nik:
Haha..dulu nak jadi doktor tapi cita-cita terhalang. Same2 Nik and thanks gak sudi mengoment

Oasis said...

imanshah:
ramai rupanya follower2 gua yang mkn oat. Bgs2.

nabilah_2908 said...

oh...sngt bertepatan dgn n3 sy yg lepas...huhuhu..

jom ke APA KATA HATI pulak,
HAPPY 55TH BIRTHDAY !!

Oasis said...

Nabilah:
Oh ye? Saya kena tgk balik entry tu nanti, dah lupa pasal ape..

NM02 said...

aaaarrgghhh!!!! sentap ni. *_"

Oasis said...

NM02:
aikk...apa yang sentapnya?

..hizamirahim.. said...

hurm.
dah tahu.
tapi buat2 tak tahu.
adeh.
=.=

athirah said...

baik... nk g jog skang... :PPP

Oasis said...

hizamirahim:
yup, ramai yang tahu tapi tak ambik kesah. Biasa la tu kan. saya pun kadang2 buat tak tau jgak. hehe

Oasis said...

athirah:
dah lewat ni, sempat ke jogging. tapi kalau jogging pagi hari sblm pergi kerja mmg best. Segar je badan.

NICK IRFAN said...

ok la jd doktor blog plak? hehe oh xpe2 sbb lagipun ko pnya entry smua berkenaan kesihatan aku minat...

Oasis said...

Nik:
Minat eyh? Hehe, thank u thank u. Ni salah satu khidmat utk masyarakat gak nih.

HiSaM ! ! ! said...

asal gmbr berat badan tu cm horny cket....kah3

Oasis said...

Hisam:
Lor..haha. ✘ prasan lak gambar Horny tu. Tu nak tunjuk org tu dapatkan khidmat nak cantik kan body cam jurulatih tu...

tia said...

tia slalu gi jogging!
n now tgh diet! hihi!

Oasis said...

Tia:
Wah bgsnya Tia...slalu jogging ke? Setiap hjg minggu sy jogging..hasilnya segar je spnjg minggu.

muezz@blaz said...

sangat bereducated blog ney!

Oasis said...

Muezz@blaz:
Xde le, biasa2 je. Lagipun bukan slalu...skali skala utk berkongsi dgn rakan2 yang lain. Anyway thanks sudi singgah.

My Special Mall said...

kat opis tu ada bbrp org yg kurus kering tp tinggi kolesterl, faktor keturunan

Oasis said...

My special mall: confirm faktor keturunan. So dia dinasihatkan jgn skali2 ambk rokok. Wah, cam doktor plak..

Anonymous said...

Thankѕ foг sharing уour thoughtѕ on dіvine.
Regards

Alѕο visit my web-ѕіte: skin lightening

ninest123 said...

ninest123 16.01
nike free, air max, louboutin, longchamp, air max, sac burberry, nike roshe run pas cher, michael kors uk, nike roshe, coach purses, replica handbags, longchamp, north face, abercrombie and fitch, vanessa bruno, sac guess, ralph lauren, true religion outlet, nike air max, north face, true religion jeans, air jordan, mulberry, air max pas cher, oakley pas cher, vans pas cher, nike trainers, new balance pas cher, michael kors, nike air force, nike tn, ray ban pas cher, sac longchamp pas cher, nike blazer, michael kors pas cher, timberland, nike huaraches, hollister, hogan outlet, polo ralph lauren, polo lacoste, coach outlet store online, ray ban sunglasses, sac hermes, hollister, lululemon outlet online, nike free pas cher, true religion jeans, true religion outlet, converse pas cher, michael kors outlet

ninest123 said...

oakley sunglasses cheap, burberry outlet, nike shoes, oakley sunglasses, prada handbags, air max, ugg outlet, louboutin, tiffany and co, ray ban sunglasses, longchamp outlet, replica watches, tiffany and co, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton handbags, polo ralph lauren outlet, louis vuitton outlet stores, michael kors outlet, ugg boots clearance, ray ban sunglasses, michael kors outlet, uggs outlet, louboutin shoes, christian louboutin, air max, oakley sunglasses, gucci outlet, polo ralph lauren, michael kors outlet online sale, tory burch outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, cheap uggs, prada outlet, nike free, longchamp handbags, michael kors outlet, rolex watches, chanel handbags, uggs, ray ban sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, jordan shoes, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp handbags, cheap oakley sunglasses

ninest123 said...

air max, iphone 6 plus cases, asics running shoes, ipad cases, vans, lululemon outlet, jimmy choo outlet, herve leger, beats by dre, insanity workout, north face outlet, oakley, instyler, air max, s6 case, ray ban, birkin bag, timberland boots, valentino shoes, soccer shoes, vans shoes, giuseppe zanotti, bottega veneta, nfl jerseys, north face jackets, baseball bats, wedding dresses, soccer jerseys, reebok outlet, ralph lauren, gucci, iphone 6s cases, mcm handbags, abercrombie, chi flat iron, iphone 5s cases, babyliss pro, mac cosmetics, celine handbags, hollister clothing store, converse, p90x, mont blanc, nike roshe run, new balance shoes, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, iphone cases, ferragamo shoes, iphone 6 cases, louboutin, ghd

ninest123 said...

supra shoes, moncler, barbour, ugg, sac louis vuitton, moncler, converse shoes, canada goose, swarovski, wedding dresses, toms shoes, juicy couture, pandora charms, marc jacobs, juicy couture outlet, canada goose, louis vuitton uk, louis vuitton, thomas sabo, canada goose, karen millen, moncler, ugg boots, ugg, moncler, ugg pas cher, ugg, canada goose jackets, louis vuitton, pandora charms, barbour, moncler, sac louis vuitton, coach outlet store online, canada goose outlet, moncler, swarovski crystal, hollister, montre homme, sac lancel, moncler outlet, canada goose uk, rolex watches, moncler, pandora jewelry, doke gabbana, links of london, canada goose, pandora jewelry, canada goose
ninest123 16.01

Blogger said...

New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters Lose 20 Pounds in Just 21 Days!