Nuffnang Ads

Monday, April 27, 2009

Lagi - Lagi Melaka

Mesti korang semua tension kan sebab sampai sekarang aku tak habis-habis bercerita pasal Melaka. Klu ikutkan dah tak larat tapi disebabkan aku dah janji dengan seseorang untuk promo kan kedai dia, (sbb dapt mkn cendol secara percuma) so aku terpaksa tunaikan. Yg penting kn ikhlas la...Hehe.

No 1 Kopitiam ni terletak di Jonker Street, Melaka. Pemilik dia kalau tak silap aku Coreen Chong. Menu yg paling famous adalah cendol selain daripada minuman2 lain. Cendol dia mmg sedap sebab gula melaka yang digunakan tersangatlah asli rasanya. Kopitiam ni menurut pekerja yang mahu dikenali sebagai Mat Nor, telah beroperasi lebih daripada 10 tahun. Cuba bayangkan dah berapa biji mangkuk cendol yang telah dicuci.

Kopitiam ni kalau hari biasa dibuka dari jam 11.00 pagi - 7.00 malam manakala hari minggu dibuka dari jam 11.00 pagi sehingga jam 11.00 malam. Harga semangkuk cendol dijual cuma pada harga RM2.00 sehaja.

Tapi yang bestnye lagi kopitiam ni, dekorasinya mmg tak puas mata memandang. Walaupun nampak semak hinggakan aku sendiri tak tahu nak shoot gambar dari sudut mana. Kebanyakan barang-barang yang dipamerkan adalah koleksi peribadi pemilik kopitiam ni.


Pintu masuk No. 1 Kopitiam


Meja kayu yang terletak cantik


kadang2 tak faham apa yang cuba ditonjolkan pemilik kedai ni


Banyak barang2 lama seperti koleksi tin dan botol Coca-Cola


Almari klasik turut menghiasi ruang kopitiam


Gambar pramugari dan pramugara MAS pun ada


Menikmati keaslian cendol Melaka


Abg Mat Noor...satu2nya pekerja No 1 Kopitiam


Jangan lupa utk singgah ke No 1 Kopitiam klu ke Melaka nanti ye...


13 comments:

orangorang said...

siyes...mmg semak giler kedai dia. muzium pun xsemak cm tu. hehehe

John Iverson said...

Lama x dgr citer n Entry baru... Melaka lg? hahaha... Tp ok la... Hmm... kedai ni mmg old skool abis la... barang2 dr zaman jepun pn mesti ada kn? haha

nurul said...

sedapnye cendol..sy ske sgt
nnt sye nk g melaka gak la
nk rase cendol asli ni..

Beauty Touch said...

gle la..tak paham kkonsep kedai dia
ehhehehe

Oasis said...

Orangorang...
Kan...tapi seronok smbil mkn kita leh tgk2 item yg pelik2 tue

John...
Sibuk la bro..heh. Zamn Jepun punya barang tak perasan la ada ke tak

Nurul...
Sedap, tambah2 lagi time cuaca panas

Beauty Touch...
hanya pemilik dia je yang faham kut...

Vee Violet said...

cendol? sukenyeee...
nak satu...
=)

Oasis said...

Ambik2...jgn lupa tambah ye

Vee Violet said...

oasis tolong bayarkan ek?
=)

Oasis said...

ok xder hal nyer...

Vee Violet said...

mane encik oasis ni menghilangkan diri eh?

kucing kuku hitam said...

ohohohoho...aku suka g melaka. naik beca yg ada banyak bunga bungaan..

Oasis said...

vee voilet...
sy ad jer

kucing kuku hitam...
Mmg cantik beca2nyer...

Anonymous said...

What's up, I wish for to subscribe for this web site to obtain most up-to-date updates, so where can i do it please assist.

Look at my web blog ... skin lightening soap