Nuffnang Ads

Saturday, April 11, 2009

Melaka Bandar Bersejarah


Percaya atau tidak...sepanjang hayat aku, ni lah baru pertama kali aku menjejakkan kaki ke Negeri Melaka. Kadang2 rase tak faham kenapa susah sangat aku nak ke Melaka berbanding dengan tempat lain. Sedangkan Melaka merupakan titik permulaan sejarah melayu. Malah tempat pengumpulan cerita-cerita lagenda terutamanya Puteri Gunung Ledang.

Oklah, cakap banyak pun tak guna. Apa kata anda semua tengok saja foto-foto yang sempat dirakam sepanjang trip kami ke Melaka.



Tempat penginapan. Lokasinya terletak di Pantai Klebang. Kadar sewa RM45 untuk satu hari. Tapi kat tempat lain blh dpt lg murah.


Bangun pagi baru kami perasan rupanya kat depan rumah tu ada pantai


Bersarapan pagi di Baba Cafe


Temankan dorang ni smoking sebelum memulakan perjalanan


1st Kedai yang kami singgah untuk shopping di Jonker Street


Seronok tengok pancaragam sekolah sepanjang jalan ni


Sempat berehat untuk menikmati cendol melaka


Aksi yang boleh menimbulkan keraguan


Sam, Aku & Syidee


Tertarik dengan lukisan gambar2 Keindahan Melaka


Berlatarkan bangunan Christ Church Melaka


Kedai yang menjual pelbagai barangan antik


Poh piah Melaka. Rugi kalau tak merasa keaslian poh piah ni


Manusia & Telefon bimbit...sukar untk dipisahkan


Kpd semua pembaca blog ni, jgn lupa ke Melaka. Banyak lagi tempat menarik tetapi disebabkan kesuntukan masa, ni sahaja yang mampu dirakam. Next Entry nanti aku tunjukkan beberapa keping gmbar yang agak menarik sepanjang kami di Melaka.


9 comments:

John Iverson said...

Wah... Melaka mmg okay... tmpt yg bro pegi tu sy dh sampai dh... rindu gak la bro... huhuhu... X pergi kt taman buaya ke? kt sana bnyk buaya n ular... bole tahan la... tp ular tempatan je... kn best klu ada yg exotic sket mcm albino king snake ke, burmese ke... Apapn, best tgk korang hangout together...

eedany said...

bestnya gi Melaka...

wah... kuatnya korang k*ncing...hahaha...
ni mesti minum banyak air kannnnn?

ya ampun...oasis! :P

Oasis said...

John...
Tak sempat la bro nak pergi kat Ayer Keroh tue. Bayangkan kita org ada 24 hour jer kat Melaka. Kat Jonker Street tu pun dah separuh hari. Tapi kat situ mmg tak jumpa ular or buaya langsung la...hehe

eedany...
Mase kata sane kitaorg asyik minum jer. Pantang jumpa cafe or air..Tu yg jd cam tu tue...

orangorang said...

knp kejap sangat g melaka???
banyak lg tempat yg wadi kena gi tau.

Anonymous said...

x ajak pun..bahagia aku tgk life ko skarang.. : O

Oasis said...

orang2....
nak dpt cuti bersama ssh sgt. 1 hari je dapat cuti.

Bahagia ker? haha...biasa je lah

cik murni izar said...

eheh, asal korng asek jalan je?
ahahah, jeles tetibe :P

heh, thnx a lot pasal info zoo negare tu eh. :)
and...i'm happy now! hehehe. :))))

thankz again!

izzu said...

wow, best tol g melaka. dah lama tak ke sana. last skali g melaka, 4,5 tahun lepas. sure dh lain melaka skrg kan.

nnt nak buat trip ke melaka gak la. mcm best je tgk trip korg ni

Oasis said...

Cik murni...
skali skala je jln2. Jgn lupa gi Zoo Negara

Izzu...
Agak lain la Bandar Melaka sekarang. Nmpk lagi meriah.