Nuffnang Ads

Sunday, March 29, 2009

Saus Kacang


Fuh...! Lama sungguh aku tak buka blog aku ni. Rindu lak rasenya. Rindu nak baca citer dari blogger2 yang lain. Heh. Tapi masalahnya aku tak de story yg menarik yg nak diceritakan sebab minggu lepas jadual kerja aku amat padat. Sebut pasal citer ni, teringin plak rasenya nak pergi tengok wayang. Tak sabar nak tgk cerita Talentime & Confession of a Shopaholic. Tapi 2-3 hari lepas sempat jugak lah aku ngan housemate pergi tengok citer Saus Kacang.


Filem yang dilakonkan oleh pasangan suami isteri iaitu Ashraf dan Bunga Citra Lestari ni boleh tahan jugak lah. Tak menyesal tengok sebab kitaorg tgk hari Rabu. Sesuai dengan judul dia, plot citer ni bermula dengan sos kacang. Aku tak nak citer panjang pasal filem ni sebab nak suh korang sendiri yang pergi tengok. Apa-apa pun kpd sesiapa plan nak pergi bercuti di Bali, aku nasihatkan tak payah fikir panjang sbb tempat tu memang cantik. Tak percaya, tonton la filem ni.


Satu lagi, aku suka peribahasa atau perumpamaan yang digunakan dalam filem ni. Tak pernah pulak aku terfikir ada peribahasa macam tu. Contohnya:


"masakan aku ini terlalu bodoh kak Dewi, mana mungkin selama 5 tahun aku masih belum dapat bezakan antara pisau roti dengan pisau daging"


"percayakan kamu umpama percaya kepada budak parking kereta. Disuruh kiri, aku ke kiri. Disuruh ke kanan, aku ke kanan. Disuruh undur, aku undur. Tapi bila terlanggar ngak mau tanggugjawab"...


Tu la antara dialog dlm filem ni. Aku pun tak berapa nak ingat sangat. Tapi yang penting lakonan Bunga mmg natural cuma husband dia perlu banyak lagi belajar...Watak Marsha juga berkesan tapi sayang tak banyak scene. Dengar cerita juga filem ni dapat sambutan di Indonesia. So tahniah kepada produksi Saus Kacang. Aku letakkan beberapa poster filem ni untuk tatapan khusus buat peminat pasangan ni.















Bila masuk Malaysia, Saus Kacang dah jadi Sos Kacang


Lepas ni, saper2 yang tension atau marah, bolehlah beli kacang banyak2 pastu tumbuk kat umah. Tu la petua si Bunga Citra Lestari. Heh



7 comments:

John Iverson said...

Hahaha... Bro Oasis!!! lama x dgr citer!!! keep blogging bnyk2... sy gerenti baca pnya... Thanks for the comforting word on my last blog u read... inspire me to no end...
by the way, jemput ke blog art saya... sharifabdulrahman.blogspot.com

its an honour to have u k

orangorang said...

wah...macam menarik je citer ni. harap2 orang2 ada kelapangan untuk tengok movie ni.wadi bagi berapa bintang utk cite ni??

kucing kuku hitam said...

aku pon dah lama x tgk wayang...huhuhuhuhu

Hanybunny said...

ooopppss,

ternampak paper bag Body Shop...
shopping aper ye hihihi, dh lame x g body shop, gian nk prabihkan duit kt body shop,

hahahha...gatal...

Oasis said...

John...
Tu la, bz la bro smpai tak sempat nak post entry. Huhu. Ok, nanti saya check blogspot tu..Thanks....

orangorang...
Blh la bagi 3 setengah bintang...Heh

kucing kuku hitam...
Dah brape byk movie yg xsempat gi tgk kan..

hanybunny...
shopping krim tumit kaki. Hehe

nurul said...

wah...best nye oasis g tgk wayang...lame dh norel xtgk wayang...teringin nk tgk cite Confession of a Shopaholic tu...tp xsempat je...huhuhuhu...

Anak Pendang Sekeluarga said...

"Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia." (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya....dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq