Nuffnang Ads

Thursday, February 19, 2009

Sukarelawan di Zoo Negara Kuala Lumpur

Lps tamat blajar kat UPM, jarang2 aku buat kerja-kerja amal. Disebabkan rindu yang teramat sgt nak melakukan aktiviti kemasyarakatan, aku ngan Nizam sepakat ke Zoo Negara Kuala Lumpur. Lagipun sepanjang hayat aku, xpernah lagi ke sana. So, aku mintak ngan bos untuk ambik AL. Bermulalah lembaran baru dlm hidup aku sbg volunteer di Zoo Negara, zoo yang tertua di Malaysia. Untuk kali yang pertama ni, kami ditempatkan di kawasan ape. Segala kerja yg kami buat lebih tertumpu di kandang monyet ni la.


Entrance Zoo Negara yang mengalu-alukan kehadiran semua 'pihak'. Tapi sblm tu kami kena daftarkan diri di Guard House dulu


Dan seterusnya kami diberi sticker ni untuk membolehkan kami menjalankan tugas2 sebagai volunteer


Kerja-kerja menyapu sampah ni dah jadi rutin kepada mana2 volunteers di sini


Dorang ni pun volunteers gak. Budak-budak lepasan SPM. Muda2 lagi dah pandai buat kerja2 cam ni.


Ni time bagi makan kat monyet ni. Jenis Blue monkey. Dapat gak berpeluang menyusukan anak monyet


Zam tgh cuci longkang kat kandang siamang. Yang klakarnya dia nyaris2 dikencing siamang yang ngah bergayut kat atas


Ni dia siamang tu. Comel kan...


Feeding time


Makanan untuk monyet2 tue...cam best je. Betik, tembikai, sayur, roti....semua ada


Bila time rehat, antara jam 12-2 petang...kami gi jalan2 sekitar zoo tu. Tak sempat nak pusing semua sbb keluasan zoo ni lbh dari 5000 hektar. So ni je la kandang2 yg sempat kami lawat. Next time kami jelajah lagi


Kuda mini


Badak air yang besar gedabak


Yang kat blakang tu burung milky stork. Jinak2 semuanya


Dan last skali zirafah yang tinggi cam galah yang disambung-sambung


Ok, tu aje. Lain kali kalau ada masa aku upload lagi perkembangan semasa berkenaan dengan aktiviti di zoo negara. Kpd mereka yang tak tau cam ne nak pergi ke sana, aku ltk kan peta ni...



Senang jer. Tak jauh dari pusat bandar



Ni lak map kawasan zoo tu. Mcm2 haiwan yg lebih daripada 1000 spesies ada kat sini



14 comments:

kucing kuku hitam said...

wah best tu Zoo Negara...leh jumpa 'kawan2' kat sana hehehehe

Oasis said...

Ha a kucing kuku hitam...
ramai tau kawan kita kat sana

Azie said...

abg wadi....

jaem tukar my blog nyer address

http://littleworldofus.blogspot.com

nak no tepon pleaseee....

nurul said...

bestnye jd volunteer kat ctu...
pasni leh la follow oasis wat keje amal tu.... hehehehe

nurul said...

rumah sy pon leh dtg kalo nk wt keje amal...jemput la..semak blakag umah byk nk bersih kan..

hanybunny said...

beshhhhh....

Oasis said...

norell...
Jom la ikut sekali. Kitaorg gi setiap Jumaat, sebulan sekali jer

nurul...
Wah...blh tp kn ad kriteria sekurang2nya ada 2 kandang monyet, satu reban ayam, satu kolam badak air dan 1 ladang kura-kura...

cAndLe iN tHe wiNd.. said...

abg wadi, cmne nk jd volunteer kt stu?

Oasis said...

download jer borang kat website dia. Isi pastu call. Hantar trus pergi ke zoo. Trus dpt jd volunteer hr tu gak

cik murni izar said...
This comment has been removed by the author.
Oasis said...

Ok Cik Murni....klu nak gi trus pun blh. Tapi atleats sehari sebelum call dulu Zoo Negara spy di blh arrange tempat. No phone blh ambik kat website dia Nak pergi group pun blh....

honeybee said...

cemana nak jadi volunteer? cam best jer....pls respond me...tq.salam kenal...hani rafii

Fara Ada said...

as salam...saya tau la macamna prosedur nak jadik volunteer kt zoo? kena caik orang ramai2 dulu ke baru approach? please2 saya tingin sangat2 nk buat benda ni...dah lama caik cuma xtau cara...

iEdALoVa said...

salam, sy nak tya dari segi soal keselamatan pulak macam mana???ada x di berikan taklimat, kan kandang2 tu semua nnt kita masuk..tak merbahaya ke?harap dpt feedback, sy nak bw satu group besar ni.insyaallah