Nuffnang Ads

Thursday, December 16, 2010

sAat kEceMasAn....bErseDiakaH anDA menGhaDapinYa?



Perkara paling TERUK dalam hidup kita adalah ketika mengharungi detik berlaku kecemasan. Adakah kita benar-benar bersedia? Bagaimana cara menanganinya? Kata orang sediakan payung sebelum hujan. Betul...., tapi apakah persediaannya? Jawapannya terpulang kepada apa jenis kecemasan tersebut. Apa kata kita kongsi apa jenis barang yang sentiasa ada bersama anda, yang amat berguna jika keadaan genting (atau waktu anda cemas) berlaku.

Ada orang yang sentiasa membawa pepper spray atau penggera keselamatan untuk mengelak daripada dirogol (atau diperkosa dalam bahasa yang lebih sopan). Ada sesetengah pula tidak boleh berengang dengan Yellow Pages bagi mendapatkan nombor-nombor kecemasan untuk dihubungi. Bagi perempuan pula, tuala wanita sentiasa perlu ada saat-saat berlaku pendarahan sulit. Tidak terkecuali juga kepada mereka yang mempunyai masalah pernafasan atau asma yang memerlukan 'in haler' sentiasa berada di dalam kocek / tas tangan. Yang selalu pening-pening pun tak kan pernah tinggalkan panadol.

Antara barang yang berguna dan diperlukan semasa berlaku kecemasan

Dan pada aku sendiri...sudah tentu banyak barang yang aku senaraikan untuk diketegorikan senagai barang kecemasan. Inilah dia barang-barangan yang sentiasa aku perlukan untuk memastikan aku sentiasa bernafas lega terutamanya pada waktu terdesak.


Tea Tree Oil from the Body Shop. Produk ni berguna bila jerawat tiba-tiba muncul kat muka. Sapu je pada jerawat 2-3 kali, terus hilang. Bau dia pun best. Biasanya kalau nak makan kacang atau kuah satay, aku akan pastikan benda alah ni ada bersama.


Biasa aku guna Tomato Sun Cream dari Skin Food ni bila nak buat aktiviti outdoor. Kena sentiasa bawa sebab kawan-kawan selalu ajak gi memancing, berkayak, jogging da sebagainya.


Kalau seharian keluar muka kadang-kadang nampak cam letih. So aku spray je vitamin C ni ke muka. Terus muka nampak segar dan shiny. Bau oren dia pun best tahap dewa.


Kalau tak cukup air kulit biasa cepat nampak kering. Paling kritikal kadang-kadang boleh jadi bersisik. Lotion perasa Rasberry dari The Body Shop ni solution paling cepat dan efektif.


Bila bergerak, berkejar ke hulu ke hilir membuatkan badan jadi berpeluh (walaupan tak ada bau tapi keyakinan diri akan turun sedikit). Jadi spray saja pada badan. Baru guna EDT ni, bau manis dan long lasting. Murah plak tu. RM45 je.


Tak cukup tidur boleh menyebabkan mata cepat merah dan sembab. Nak-nak pula esok pagi ada date or kena jumpa client. So sebelum tidur roll je kat sekeliling mata. Mata akan rasa sejuk je.


Clorets untk nafas lebih segar. Tak de lah segan kalau nak berbisik pun. Biasa aku beli yang perasa oren. Tapi dah abis stok time tu.


Aku suka krim tangan dari Burt's Bees ni. Selain daripada organik, bau dia pun sungguh fresh. Kalau tangan kering atau kasar, segan nak bersalam dgn orang ramai. Jadi sapu je krim ni.


Lip Balm perasa Strawberry dari The Body Shop. Bau dan rasa mmg sweet. Bibir aku mmg jenis cepat kering. Jadi aku selalu bawak lip balm ni ke mana-mana. Time nak pakai je aku sorok-sorok sikit takut org cakap tak maskulin. Hahaha


Kalau rasa rajin sikit, aku akan pakai Rice Mask ni sebelum keluar rumah. Hasilnya muka nampak lebih cerah. Pakai mask ni rasa cam sapu nasi himpit kat muka sbb bahan-bahannya daripada beras.

***
Itulah dia antara barang kecemasan aku yang dah disenarai pendek. Bukan tak boleh hidup pun tanpa barang-barang ni cuma rasa lebih selesa kalau barang ni sentiasa ada di rumah. Anda pula macam mana? Silalah berkongsi bersama yang lain.

17 comments:

d'nuraini said...

i like ur situasi...

Oasis said...

d'nuraini:
Terima Kasih banyak-banyak.

mzhany said...

wadi, waaa bagushla wadi ni ada semua...jarang lelaki mcm ni...umm hany pun suke lipbalm body shop tuh..hehehe

Oasis said...

Mzhany:
Hehe. Suh je si hubby hany tu cuba. Buat same2 lagi bgs. Skali skali pakaikan dia mask after shave ke, mesti dia suka.

NICK IRFAN said...

aku xsedia apa pun.. lps ni kena berhati2 la....

Oasis said...

Nik Irfan
Lain orang lain keperluannya Nik. Alah, bwk first aid pn ok. Cam2 benda blh guna dlm tu. Cuma kn sentiasa jd kreatif je.

NICK IRFAN said...

oh btol2... ape2pun best entry ni pengajaran kena selalu berjaga2 sbb kecemasan tanpa di duga

Oasis said...

Nik Irfan:
So en irfan...apa brg kecemasan kamooo? Hehe

NM02 said...

hi.. salam singgah dan salam kenal. saya dah follow awak. kita tukar link jom. kalu sudi, jom follow kita balik.. maceh...

nabilah_2908 said...

mesti u ni selalu wangi jer kan..? :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
PISANG KAKI

Oasis said...

NM02:
hai..salam perkenalan. terima kasih krn sudi menjengah. Ok, saya pun dah jadi follower awk. Tq

nabilah:
Haha...semua org perlu wangi. Baru lah kerja jadi lancar, tak de gangguan. Betul tak?

rATu kEBaYA said...

suka... saya kalau keluar beg make up mmg tak miss lah.. tapi awak ni lengkaplah...

Oasis said...

ratu kebaya:

Saya suka kalau tengok perempuan bawak make up. Mmg sifat semulajadi drg yg sentiasa nk nmpk cantik kan...

Dan sayapun mmg tak kisah untuk teman perempuan gi beli brg mekap. hehe

ninest123 said...

ninest123 16.01
nike free, air max, louboutin, longchamp, air max, sac burberry, nike roshe run pas cher, michael kors uk, nike roshe, coach purses, replica handbags, longchamp, north face, abercrombie and fitch, vanessa bruno, sac guess, ralph lauren, true religion outlet, nike air max, north face, true religion jeans, air jordan, mulberry, air max pas cher, oakley pas cher, vans pas cher, nike trainers, new balance pas cher, michael kors, nike air force, nike tn, ray ban pas cher, sac longchamp pas cher, nike blazer, michael kors pas cher, timberland, nike huaraches, hollister, hogan outlet, polo ralph lauren, polo lacoste, coach outlet store online, ray ban sunglasses, sac hermes, hollister, lululemon outlet online, nike free pas cher, true religion jeans, true religion outlet, converse pas cher, michael kors outlet

ninest123 said...

oakley sunglasses cheap, burberry outlet, nike shoes, oakley sunglasses, prada handbags, air max, ugg outlet, louboutin, tiffany and co, ray ban sunglasses, longchamp outlet, replica watches, tiffany and co, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton handbags, polo ralph lauren outlet, louis vuitton outlet stores, michael kors outlet, ugg boots clearance, ray ban sunglasses, michael kors outlet, uggs outlet, louboutin shoes, christian louboutin, air max, oakley sunglasses, gucci outlet, polo ralph lauren, michael kors outlet online sale, tory burch outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, cheap uggs, prada outlet, nike free, longchamp handbags, michael kors outlet, rolex watches, chanel handbags, uggs, ray ban sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, jordan shoes, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp handbags, cheap oakley sunglasses

ninest123 said...

air max, iphone 6 plus cases, asics running shoes, ipad cases, vans, lululemon outlet, jimmy choo outlet, herve leger, beats by dre, insanity workout, north face outlet, oakley, instyler, air max, s6 case, ray ban, birkin bag, timberland boots, valentino shoes, soccer shoes, vans shoes, giuseppe zanotti, bottega veneta, nfl jerseys, north face jackets, baseball bats, wedding dresses, soccer jerseys, reebok outlet, ralph lauren, gucci, iphone 6s cases, mcm handbags, abercrombie, chi flat iron, iphone 5s cases, babyliss pro, mac cosmetics, celine handbags, hollister clothing store, converse, p90x, mont blanc, nike roshe run, new balance shoes, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, iphone cases, ferragamo shoes, iphone 6 cases, louboutin, ghd

ninest123 said...

supra shoes, moncler, barbour, ugg, sac louis vuitton, moncler, converse shoes, canada goose, swarovski, wedding dresses, toms shoes, juicy couture, pandora charms, marc jacobs, juicy couture outlet, canada goose, louis vuitton uk, louis vuitton, thomas sabo, canada goose, karen millen, moncler, ugg boots, ugg, moncler, ugg pas cher, ugg, canada goose jackets, louis vuitton, pandora charms, barbour, moncler, sac louis vuitton, coach outlet store online, canada goose outlet, moncler, swarovski crystal, hollister, montre homme, sac lancel, moncler outlet, canada goose uk, rolex watches, moncler, pandora jewelry, doke gabbana, links of london, canada goose, pandora jewelry, canada goose
ninest123 16.01