Nuffnang Ads

Thursday, May 13, 2010

kEinDahAn tAsiK rAbaN

Sebelum aku berpindah ke tempat kerja baru, sempat juga aku joint kawan2 pergi memancing walaupun bukanlah hobi sebenar aku. Sekadar nak menemani golongan kaki pancing ni. Lagipun sejak abah aku tinggalkan hobi dia tu, jarang aku dapat pegang joran. Kalau ikutkan pelan asal, kami sepatutnya pergi ke Kenyir. Tapi disebabkan ada sedikit masalah terutamanya untuk mendapatkan penyertaan daripada rakan-rakan yang lain, kami pergilah ke lokasi yang lebih dekat iaitu Tasik Raban.

Suasana di kawasan perkampungan tasik ni memang cantik. Kadar sewa bilik dan juga bot pun berpatutan. Kalau dikira kos semua sekali termasuk minyak, tol dan makan, jumlahnya lebih kurang RM120 seorang. Dah blh kategorikan sebagai destinasi budget kan.

Disebabkan kami sampai lebih kurang jam 2 petang, sempat jugalah menguruskan penginapan dan sewa bot. Selepas makan tengahari, kami terus ke kawasan air terjun iaitu Lata Kekabu, tidak jauh dari tempat kami menginap. Tempat ni memang best!

Bergambar di pintu masuk air terjun iaitu Lata Kekabu


Tak sabar nak terjun. Jom kita terjah! Air terjun ni boleh tahan juga sejuknya.


Ijat & Tengku bersantai, penat berenang kut.


Sempat menikmati ikan bakar di restoran berhampiran.


Aktiviti malamnya kami meronda-ronda di sekitar pekan berhampiran, semata-mata nak cari sleeping bag. Tapi rugi kalau datang sini tak beli ikan masin.


Sebelum memulakan aktiviti, brother ni bagi sedikit penerangan tentang tasik Raban ni.


Ni rapala yang digunakan untuk memancing ikan.


Fuhh...cantik pemandangan pada waktu pagi.


casting....


Paling leceh kalau motor bot ni tersangkut pada rumpai especially bila berada di kawasan yeng lebih cetek.


Kat area ni nampak lebih suram sedikit...sunyi sangat, mesti ikan banyak.


Best...!!


Ha, ni lah ikan pertama yang berjaya diangkat.
****
Selama 2 hari kami berada di Tasik Raban, banyak sangat pengalaman yang best. Kat sanalah tempat kami meluahkan tekanan kerja. Apa yang seronok juga, kami berpeluang untuk mengenali budaya penduduk di kawasan berkenaan dengan lebih dekat. Makanan di sana pun boleh tahan peliknya. Kali pertama aku dengar menu Nasi Lemak Goreng. Hehe

8 comments:

hoyeh3 said...

weeeiii, tasik raban kampung teman~ kg kota tampan ayor. jalan kaki je buleh pegi lata kabu~ ;p

Oasis said...

hoyeh3: owh ye ker, sronok kta sana kan...bila time petang mmg meriah dorang berekreasi.

hoyeh3 said...

betol3!

suamihanyisterizuki said...

beshhnyee...

Oasis said...

Hanny: nanti blh la bwk husband gi jln2 sana k. Mesti dia suka.

adinya said...

tuan blog... bleh bg imformation pasal nk sewa bot x?

Anonymous said...

Nоw I am gοing to do my breakfast, when having my
brеakfast comіng oveг again to read аdditiоnаl news.


Alѕo νiѕit my web blog ...
skin lightening soap

Xiaozhengm 520 said...

coach factory outlet
polo ralph lauren
supra sneakers
cheap oakley sunglasses
fitflops sale clearance
cheap oakley sunglasses
oakley vault
ray ban sunglasses
giuseppe zanotti sandals
true religion
lebron james shoes
ed hardy clothing
tods outlet
rolex watches
ray bans
longchamp outlet
louis vuitton outlet
adidas originals
gucci handbags
michael kors outlet
nike nfl jerseys
hollister clothing
kate spade
lebron 12
michael kors handbags
michael kors outlet
pandora jewelry
louis vuitton handbags
nike air force 1
nike running shoes
rolex watches outlet
louis vuitton outlet
adidas shoes
michael kors handbags
coach outlet store online
michael kors bags
louis vuitton outlet stores
gucci outlet
hollister outlet
ray ban outlet
2016.5.31haunqgin