Nuffnang Ads

Sunday, June 12, 2011

Jgn percayakan GPS (Part 1)

Hello semua reader. Lama tidak ke temu di sini ya. Harap semua sihat dan bahagia. Ada yang rindukan oasis ke? Hehehe. Layak ke oasis dirindui? Haisshh..

Oasis nak tanya, pernah tak kamu semua menggunakan GPS atau sistem navigasi untuk ke sesuatu destinasi? Sejauh mana ketepatan benda alah tu?


Nak dijadikan cerita bulan lepas oasis ke sebuah tempat untuk jumpa kawan. Disebabkan first time oasis ke sana, terpaksalah guna GPS. Lagipun oasis bertolak agak lewat dan dijangka sampai pun awal pagi. Mula-mula tu confident la sebab perjalanan lancar coz lalu highway. Bila nak masuk ke kawasan perumahan tu yang agak haru sikit.


Masa tu oasis dah mula pelik ngan GPS ni sebab dia bagi jalan yang sempit-sempit dan sunyi. Cuak pun ada tambahan lagi bila tengok jam dah hampir 1 pagi. Nak patah balik takut tak jumpa jalan tadi. Nak tak nak oasis serah la bulat-bulat kat GPS ni.

Sampai la ke satu kawasan ni yang memang tak ada rumah sekeliling. Jalannya sangatlah sempit dan kiri kanan penuh dengan hutan. Time tu jugalah stesen radio semua tergendala. Bila tengok handphone lagi lah kecut perut sebab tak ada signal langsung. Nak call kawan dah tak dapat. Masa ni lah oasis rasa nak meraung.

Uwaaa!!!

Tapi oasis try juga. Alang alang menyeluk saku biarlah sampai dapat dompetnya kan. Oasis jalan ke depan lagi ikut arahan suara pada navigasi tu. Dalam kereta masa tu hanya bunyi

 
.....Dag dig dag dig dag dig......



Akhirnya sampailah ke satu kawasan....KUBUR!!!


Ya Allah, apa lah dosa sampai GPS ni bawa oasis ke kawasan kubur. Memang masa tu mata dah berair. Bulu tengkuk semua berdiri. Tangan dan kaki menggigil. Dan dan pulak suara navigasi tu cakap

"Anda telah sampai ke destinasi yang dituju. Terima kasih kerana meng......"

Tanpa buang masa, oasis tutup GPS tu dan patah balik cari jalan besar. Sehabis had pedal minyak tu ditekan. Bila sampai di jalan yang ada lampu, cepat-cepat oasis call kawan minta dia datang ambil. Kurang dari 10 minit akhirnya dia sampai. Alhamdulillah semuanya selamat.

So moralnya, jangan percaya sangat dengan teknologi ni. Sebab banyak kali oasis terkena. Next entry (part 2) oasis akan cerita macam mana GPS ni boleh bawa oasis ke Karak Lama....

57 comments:

Oasis said...

rindu nk blogwalking. insyaallah esok...

mzhany said...

wadi,
shotttt biaq betol sampai ke kubur...ishhhh agaknya di register kubur tu dalam taman yang wadi nak pergi kot...gilosss laaa...


cepat entri karak yer. ahahah rabu ni hany balik kampung...tapi gerak lepas subuh la...hehehe

marina anakcikbob said...

takutnyeeee... (╥﹏╥)

KuNanGKuNanG said...

btl ke oasis? seramnye camtu...so pas ni kene guna map la ye.he3

KuNanGKuNanG said...
This comment has been removed by the author.
muezz@blaz said...

haha siyes ker? ntah2 GPs tu bhantu,,, tp sbelom ni gne GPS ok jerk...

Ardini Humaira said...

a a jangan ikut 100%. bangun kat belakan yang sepatutnya guna jala sehala nak ke sana dah jadi pegi tah ke mana-mana gara2 ikut gps eeeehhe

afiqazizan said...

oasis dah kembali..lama kau xupdate blog..ape2 pun seram aku baca entri pasal gps ni..nasib baik aku takde pakai gps.

iKhRam said...

hahaha.. nak togolakk den baca cito ni.. teringatkan lawak nabil pasal gps.. siap ada lagu beyonce lg..

Oasis said...

mzhany:
betol...tak tahu knp leh jadi cam tu. Huhuhu

entry karak tu nanti wadi post minggu dpn la kut sbb minggu ni kn gi out station ke johor.

hati-hati drive kereta ye hany..

Oasis said...

marina:
seram kan... nsb baik tak jumpa yg bukan2.

Oasis said...

kunangkunang:
hahaha...ada lagi ke orang guna map zaman sekarang ni? hehe

Oasis said...

muez:
Setengah tempat mmg ok kut guna GPS. Maybe kena update kut. Byk sgt tempat baru bukak skrg kan..

Oasis said...

ardini:
betul tu...selalu kena. Kalau mmg ikut 100% mmg ke mana la dia bawak kita.

Oasis said...

afiqazizan:
ye, lama juga tak baca blog kamu. adeh, aku try jugak nanti.

Oasis said...

ikhram:
Nabil? hehehe...tak sempat nak tgk nabil punya lawak. pasal GPS eyh? hehehe

ratusiput said...

wah oasis...lama menyepi.sibuk ye.ratu kalau g long distance mmg slalu guna gps.tp kdg2 pening gak sik dengar turn right turn left.pastu slalu bg jalan yg jejauh.tu jam la rase nk baling je :)

ieda said...

adoii dik meremang akak baca kisah ko dik .. dah lah ngantuk nie .. tetiba je cerah ! ,...

miss u dik .. ecehhhhhhhhh :))

fyna said...

rindu2..huhuhuh

lame oasis menghilang...

fyna br je nak beli GPS...

ngehh..ngehh..

IMANSHAH said...

adei

cam tu lak, saya takde GPS

NICK IRFAN said...

btol3 wadi aku ada trbaca dulu dlm 1 majalah byk org bila mengguna GPS waktu malam GPS akan bawak dorg ke tempat yg seram!!!! ni btol2 terjadi jd klu nk guna gps baik guna siang2 malam2 takut bukan komp yg bagi tunjuk arah BENDA tu yg buat sebenarnya

Shamsuddin Amin said...

dah lama x coret2 kat sini... hehe

melampau juga GPS ni kan... huhu
naseb la ak x gune benda ni...
ak maen redah je... haha
ujung2 sampai juga... ^^

Oasis said...

Ratusiput:
Ye Ratu, sibuk sikit dua tiga menjak ni. Aduyai. Kadang2 mmg kita terpaksa guna GPS ni. Bukan semua jalan kita hafal kan nak2 plak nalan baru or tempat yg mmg kita tak pernah pegi.

Oasis said...

Ieda:
Akak, saya pun rindu sama akak juga. Uwaaaa...

Seram ye kak, hurmmm.. Org yg merasa pengalaman tu lagi la terkucil kak, tuhan saja la yg tahu. Heheh

Oasis said...

Fyna:
Rindu eyh? Heheehe. Lbh kurang sebulan menyepi kan.
Jangan lupa sentiasa update GPS tu, takut sesat. Byk sgt jalan baru skrg ni.

Oasis said...

Imanshah:
Cam tu la kisahnya. Lagipun sblm ni x pnah guna GPS pun...

Oasis said...

Nick:
Betul ke nik? Nape la ang tak bilang awal2. Klu tak mmg tobat aku tak pcayakan GPS ni. Tapi hebat2 hantu sekarang ni, pandai eksploitasi teknologi. Hwhehe

Oasis said...

Shamsuddin:
Klu tak ikut nanti lagi sesat. Silap hr bulan bkn kawasan kubur dia hantar tapi ke dalam kubur terus. Hisshhh, mintak2 dijauhkan semua tu.

bunga said...

wooo..takut tu oasis..lau bunga xtau la perasaan time tu..Alhamdulilah bunga xpernah guna GPS tu..hahaha..

mesti ada yang rindukan oasis kan.hehehe

ADfeez said...

ermm.. lain mcm je gps tu.. mcm nk kene buang pun ada... cisss sgt!

mzhany said...

wadi bila nak sambung lagi nih...cepattt sambung!

Anati Soki said...

omg! kawan mama anat un penah jd cmtuh kot

Awan Biru said...

Rinduuuu...

Banyak kejadian GPS macam begini.

nabilah_2908 said...

eh..sy pernh tgk cerita drama...pasal GPS..lebih kurang je dgn cite Oasis ni..huhu...

tp GPS tu tunjuk tmpt di mana pembunuh bersiri akan lakukan dan dah lakukan pembunuhan..hhuhu... :)

schaze zainn said...

wah seramnya =,="

nasib baik takde GPS.


p/s: first time lepak belog oasis ;p

♕ Mr.IX ♂ said...

salah tulis destinasi kot @ gps x update jln baru??

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

ahaha...biar betul..seram guna GPS memalam..kang tak pasall..

Mak Su said...

tak pernah guna gps, baca peta pernah. sesat!! ;)

Oasis said...

Kalau la bunga dapat rasa cam ne time tu kan...confrm tak tidor malam kan. Mesti bunga pun rindukan oasis kan...hahaha

Oasis said...

mzhanny:
Dah sambung pun citer part 1 ni. silalah baca...hehe

Oasis said...

Anat:
ntah2 kawasan yang sama atau jenama GPS yang sama. Cepat tanya mama anat tu...

Oasis said...

awan:
Rindu jugak...!!

Oasis said...

Nabilah:
Ada ke cerita pasal tu? wahhh, kalau la betul, senang lah kerja polis. sekejap je jenayah dapat settle. Heee

Oasis said...

schaze zainn:
Terima kasih sudi singgah di blog ni

Oasis said...

Mr Ix:
Mmg tak update kut. Rase2nya lah...

Oasis said...

Life is beautiful Lyric:
aduh pjg namanye...hehe. Seram ke?

Oasis said...

Mak su:
baca peta lagi kompius kut mak su...

NM02 said...

arrrr..... serammmmmmmmmmm lah!

rATu kEBaYA said...

takutnya kalau sampai ke kaw. perkuburan.. memang meleleh airmatalah

Oasis said...

NM02:
serrr...ser..ser...
Macam lagu ifa razioah la plak kak.

Oasis said...

Ratu Kebaya:
Sampai ke tempat yang mmg kita tak duga dan pada waktu yang tak kena. Hurmmm...tu yg seram tu.

d_tieah said...

Uik.. Gilerlah GPS tu! Ggrrrrrrrr.. Kalau sy, maybe dah meraung kot.. Hahaha.. Memang berani lah abang ni.. Hebat! Tak sangka ek..

Anonymous said...

GPS cap ayam biasala :P

ninest123 said...

ninest123 16.01
nike free, air max, louboutin, longchamp, air max, sac burberry, nike roshe run pas cher, michael kors uk, nike roshe, coach purses, replica handbags, longchamp, north face, abercrombie and fitch, vanessa bruno, sac guess, ralph lauren, true religion outlet, nike air max, north face, true religion jeans, air jordan, mulberry, air max pas cher, oakley pas cher, vans pas cher, nike trainers, new balance pas cher, michael kors, nike air force, nike tn, ray ban pas cher, sac longchamp pas cher, nike blazer, michael kors pas cher, timberland, nike huaraches, hollister, hogan outlet, polo ralph lauren, polo lacoste, coach outlet store online, ray ban sunglasses, sac hermes, hollister, lululemon outlet online, nike free pas cher, true religion jeans, true religion outlet, converse pas cher, michael kors outlet

ninest123 said...

oakley sunglasses cheap, burberry outlet, nike shoes, oakley sunglasses, prada handbags, air max, ugg outlet, louboutin, tiffany and co, ray ban sunglasses, longchamp outlet, replica watches, tiffany and co, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton handbags, polo ralph lauren outlet, louis vuitton outlet stores, michael kors outlet, ugg boots clearance, ray ban sunglasses, michael kors outlet, uggs outlet, louboutin shoes, christian louboutin, air max, oakley sunglasses, gucci outlet, polo ralph lauren, michael kors outlet online sale, tory burch outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, cheap uggs, prada outlet, nike free, longchamp handbags, michael kors outlet, rolex watches, chanel handbags, uggs, ray ban sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, jordan shoes, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp handbags, cheap oakley sunglasses

ninest123 said...

air max, iphone 6 plus cases, asics running shoes, ipad cases, vans, lululemon outlet, jimmy choo outlet, herve leger, beats by dre, insanity workout, north face outlet, oakley, instyler, air max, s6 case, ray ban, birkin bag, timberland boots, valentino shoes, soccer shoes, vans shoes, giuseppe zanotti, bottega veneta, nfl jerseys, north face jackets, baseball bats, wedding dresses, soccer jerseys, reebok outlet, ralph lauren, gucci, iphone 6s cases, mcm handbags, abercrombie, chi flat iron, iphone 5s cases, babyliss pro, mac cosmetics, celine handbags, hollister clothing store, converse, p90x, mont blanc, nike roshe run, new balance shoes, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, iphone cases, ferragamo shoes, iphone 6 cases, louboutin, ghd

ninest123 said...

supra shoes, moncler, barbour, ugg, sac louis vuitton, moncler, converse shoes, canada goose, swarovski, wedding dresses, toms shoes, juicy couture, pandora charms, marc jacobs, juicy couture outlet, canada goose, louis vuitton uk, louis vuitton, thomas sabo, canada goose, karen millen, moncler, ugg boots, ugg, moncler, ugg pas cher, ugg, canada goose jackets, louis vuitton, pandora charms, barbour, moncler, sac louis vuitton, coach outlet store online, canada goose outlet, moncler, swarovski crystal, hollister, montre homme, sac lancel, moncler outlet, canada goose uk, rolex watches, moncler, pandora jewelry, doke gabbana, links of london, canada goose, pandora jewelry, canada goose
ninest123 16.01