Nuffnang Ads

Tuesday, January 6, 2009

MISTERI NOMBOR 13


Otak aku sejak akhir-akhir ni asyik mengelamun je. Macam-macam aku fikir. Kadang-kadang rasa cemburu bila tengok kebahagiaan kawan-kawan. Dan aku...? Huh...entah lah. Tak de apa yang menarik, hanya malang sering menimpa

Majalah yang ada kat meja aku belek berulang kali. Banyak peraduan-peraduan untuk dimenangi. Tapi langsung tak mencuri perhantian. Sebab aku percaya, hantar lah sebanyak mana pun, mustahil aku berjaya sebab aku tahu aku ni tak de lucky.

Aku belek lagi untuk muka surat yang seterusnya....satu artikel menggamit persaan. Terasa berdebar-debar untuk seketika. Artikel tentang angka 13. Dalam artikel tu mengatakan individu yang takut dengan nombor 13 digelar TRISKAIDEKAPHOBIA. Ia diambil dari perkataan Greek, 'Trikaideka’ yang bermakna 13.

Jadi apa kaitannya dengan aku???


Mengikut kajian-kajian yang dilakukan, angka 13 ni adalah nombor misteri dan boleh membawa kepada benda-benda yang tak elok. Contohnya:


  • Di dalam formula one, tidak ada satu pun kereta yang bernombor 13

  • Sesetengah hotel pula tidak akan meletakkan nombor 13 pada nombor bilik. Begitu juga pada lif.

  • Apollo 13 merupakan satu kesilapan besar dalam sejarah NASA. (Korang sendiri tahu apa yang terjadi pada Apollo 13 tu kan)

  • Banyak juga filem2 action dan seram yang dihasilkan menggunakan angka 13 termasuklah 13th Ghost, 13th Worrior, Friday 13th Night dsbnya.




Masih tertanya-tanya apa kaitan semua ni dengan aku???


Sebenarnya angka 13 ni cukup sinonim dalam hidup aku. Ada 13 perkara yang berkaitan yang aku rasa seperti menghantaui fikiran aku sekarang:


  • 830409 - ?? - ?13?. Ni nombor kad pengenalan aku. Perasan tak kat hujung ic aku ada no 13.


  • 9hb 4 (April) tarikh lahir aku. Jika 9 ditambah dgn 4 jawapannya? (9 + 4 = 13)


  • Nama aku AZWADI AB WAHID. Cuba kira huruf yang terdapat pada nama aku ni. 13 bukan...


  • Masa aku sekolah rendah dulu, pernah 2-3 kali aku dapat nombor 13 setiap kali exam.

  • Masa aku belajar di UPM (Diploma), aku ditempatkan di Kolej ke-13. Banglo pengetua kolej tu tak pernah didiami oleh mana-mana pengetua. Ramai yang percaya rumah tu ada penunggu.

  • Bila aku sambung pengajian (Bacelor), no bilik aku di Kolej Mohamad Rashid, UPM adalah M113


  • 013 – 8065113 ni lak no telefon lama aku. Sebulan yang lepas aku cuba call nombor ni tapi bunyi ringtone dia agak pelik dan mengerikan.


  • 13hb Februari tarikh aku terlibat dengan kemalangan jalan raya


  • ??????13. Ni nombor password untuk blogspot aku. Still ada 13 kat hujung dia kan..


  • No rumah yang aku tinggal sekarang ni ialah C – 2 – 13


  • Tempat aku bekerja sekarang terletak di Presint 13, Putrajaya


  • Bilangan anak tangga yang perlu aku panjat untuk membolehkan masuk ke dalam rumah aku berjumlah 13


  • Dan nombor foverite aku ialah 13!

Walaupun ia mungkin secara kebetulan tapi sedikit sebanyak benda ni mengundang gundah di hati. Ohhh, plz.....aku tak nak percaya kpd benda-benda karut ni.

17 comments:

Hanief Khalid said...

no plat kete aku WRN 5013....wooo...scaryyyyy....

eedany said...

sesuatu benda akan terjadi kalau kita percaya tau! So...jangan percaya occay!

Insyallah...tarak apa2 bah! :)

orangorang said...

klu no 13 sinonim dengan ko, no 4 plk tersangatlah sinonim dgn orang.
byk juga yg boleh list. orang cina cakap no.4 tu xde 'ong' @ 'mati'. memang la orang cina xsuke apa2 yg ada no 4.tapi kn, setakat ni,
orang2 ok je w/pn dilahirkan pd
4/4.buatpe nk percaya benda2 karut mcm tu. kita kn orang islam.

Anggerik Hutan said...

tul tu wadi if u strongly believed die mmg bg effect..so jgn percaya sgt..sume tu kebetulan jer..erm kalo orang2 dgn no 4 aku plak balance antara 4 dan no 8 sbb aku lahir 28.04.84..balance la hehehe..dan juga no 2...so ketiga2 slalu gak aku dgr..
n paling ketara kat sini aku byk berkwn ngan anak no2..hehehe

Oasis said...

Hanief...
Ko kena berhati2 tau

eedany...
Btul2. Dah tak nk percaya da bnda2 cam ni

orang2...
Kereta aku WRJ 6584. Cam tak elok jer nombor kat blakang tu kan

Anggerik hutan...
Cantik tarikh lahir ko Zai

orangorang said...

birthday orang 4/4/84. elok aje setakat ni.

Anggerik Hutan said...

a'ah menda2 ni jgn percaya..ok je sume no rasenya..tapi bila once kt kn menda buruk pastu kita jadi cam tkt n serik..lepas tu terbawa2 la..dia cam psiko la..tu jer..

SirGeo said...

walaoOO..sCarY bro!

Oasis said...

scary kan...

mohd firdaus said...

oic...
ya sumtimes kita fikir num tu ikut kita
tapi tak leh la nk percaya sgt
sume tu kebetulan
kalo fikir dalam islam pun tk de yg duk cerita sal nombor ni ngan kjeadian2 yg kt alami seumur hidup kita
tk usah amik peduli..
cuber tgk cerita 23 lakonan Jim Carrey tu
cerita menarik kerana ia mengaitkan hidup die dgn kes pembunuhan dan identiti die yg sebenar dengan nombor 23
cuba lah tgk
renung2kan lah wahai sahabatku!

fizza frenzy said...

hye abg wadi...
lama nyer x jumpa abg wadi...

khaziella said...

btul ke???takutnya..........
jumlah nama sy 13!!
noor khaziella....huhu

Oasis said...

So hati2 yer...mask ni dah ckp 13 comment!!!

khaziella said...

huwaaaaaaaaaa!!
k2,be positive....hehe

khairulorama said...

neurotic thinking my friend - co incidental association is not the reality of things... woo ..

Anonymous said...

13 tu bermaksud 13 rukun solat , orang kafir saja adakan sebab kasi orang islam yang lemah iman percaya benda2 karut tu , 313 ahli badar kalahkan kafir musrikin so zikir 13 lah kita

Xiaozhengm 520 said...

nike uk
gucci bags
gucci outlet
asics shoes
coach outlet
polo ralph lauren
ralph lauren
louis vuitton outlet
nike basketball shoes
coach factory outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
toms outlet
michael kors outlet clearance
toms
coach canada
juicy couture
christian louboutin shoes
celine handbags
michael kors uk
cheap jerseys
vans shoes outlet
oakley sunglasses wholesale
mont blanc pens
coach outlet store online
longchamp handbags
oakley sunglasses
ray ban sunglasses outlet
adidas originals shoes
coach factory outlet
louis vuitton
ray ban outlet
coach factory outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
jordans
louis vuitton outlet
celine handbags
michael kors outlet clearance
louis vuitton outlet online
2016.5.31haunqgin